03:03 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 33
Βρείτε μας

Σε δύο γενετίστριες απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2020, ανεβάζοντας σε επτά τις γυναίκες που έχουν πάρει τη συγκεκριμένη επιστημονική διάκριση.

Η Γαλλίδα Εμανουέλ Σαρπεντιέ και η Αμερικανίδα Τζένιφερ Ντούντνα πήραν το βραβείο Νόμπελ Χημείας «για την ανάπτυξη μιας μεθόδου επεξεργασίας γονιδίων», όπως ανέφερε στις 7 Οκτώβρη η Σουηδική Ακαδημία.

Η Εμανουέλ Σαρπεντιέ και η Τζένιφερ Ντούντνα ανακάλυψαν ένα από τα εξυπνότερα εργαλεία της γονιδιακής τεχνολογίας. Τα «γενετικά ψαλίδια» CRISPR/Cas9.

Χρησιμοποιώντας τα συγκεκριμένα «γενετικά ψαλίδια», οι επιστήμονες μπορούν να κόψουν τμήματα και έτσι ν’ αλλάξουν το DNA ζώων, φυτών και μικροοργανισμών και μάλιστα με εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια.

Το συγκεκριμένο γενετικό εργαλείο είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί από τους επιστήμονες, επιτρέποντάς τους να κόβουν το DNA ακριβώς εκεί όπου επιθυμούν, διορθώνοντας, π.χ., κάποιο ελαττωματικό γονίδιο ή μια μετάλλαξη, με στόχο τη θεραπεία του ατόμου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο περσινός νικητής του Νόμπελ Ιατρικής, Γουίλιαμ Κέλιν, είχε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο γενετικό εργαλείο ως την κορυφαία ιατρική ανακάλυψη της δεκαετίας.

«Η συγκεκριμένη γονιδιακή τεχνολογία είχε επαναστατική επίδραση στις ιατρικές επιστήμες, συνεισφέροντας σε νέες καρκινικές θεραπείες και ίσως κάνουν πραγματικότητα το όνειρο της θεραπείας κληρονομικών παθήσεων» καταλήγει, χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση της επιτροπής των βραβείων Νόμπελ.

Δείτε Bίντεο και φωτογραφίες:

Tags:
γενετική τροποποίηση, γενετική, Βραβείο Νόμπελ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK