03:35 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 218
Βρείτε μας

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ουγγαρία αποκαλύπτει ότι οι εγκέφαλοι των τετράποδων φίλων μας δεν μπορούν να αναγνωρίσουν το πρόσωπο του αφεντικού τους. Οι σκύλοι καταφέρνουν μονάχα να αντιληφθούν τη διαφοροποίηση του είδους τους από τους ανθρώπους.

Η νευρωνική δραστηριότητα των σκύλων δεν παρουσιάζει κάποια ευαισθησία μπροστά στα ανθρώπινα πρόσωπα σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Journal of Neuroscience».

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι τα σκυλιά είναι τόσο καλά στην ανάγνωση των ανθρώπινων συναισθημάτων, ενώ δεν φαίνεται να έχουν εγκέφαλο σχεδιασμένο να επικεντρώνεται στα ανθρώπινα πρόσωπά» επισημαίνει ο καθηγητής, Αττίλα Άντικς, που μαζί με άλλους επιστήμονες εκπόνησε την εν λόγω μελέτη.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Lorand Eotvos της Ουγγαρίας, μελέτησε τις εγκεφαλικές αντιδράσεις περίπου 20 σκύλων για αρκετούς μήνες, δείχνοντάς τους βίντεο από τους συναδέλφους τους. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ζώα επικεντρώνονται στην ιδιαιτερότητα και όχι στην ποικιλία των ανθρώπινων προσώπων. Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλός τους αναλύει απλώς αν είναι σκύλος ή άνθρωπος, αλλά δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τα πρόσωπα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως παρά την αποκάλυψη αυτή, ένα σκυλί εξακολουθεί να είναι σε θέση να αναγνωρίσει το αφεντικό του αλλά όχι μέσω της όρασης.

«Ένας από τους κύριους τρόπους για να μάθουν ποιο είναι το αφεντικό τους είναι μέσω της μυρωδιάς» εξηγεί η Σοφί Σκοτ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Γνωστικής Νευροεπιστήμης στο UCL.

Tags:
εκπαίδευση σκύλου, σκύλοι, σκύλος, σκυλί, αναγνώριση, πρόσωπο, αφεντικό, σκυλιά, έρευνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK