21:17 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 12
Βρείτε μας

Η πλειονότητα των μωρών με κορονοϊό μολύνθηκε στο νοσοκομείο λίγο μετά τη γέννησή τους, καταδεικνύει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Nature Communications».

Περίπου το ένα τρίτο από τις μολύνσεις κορονοϊού σε νεογέννητα μεταδίδονται στη μήτρα ή κατά τη διάρκεια του τοκετού, σύμφωνα με έρευνα.

Ενώ η COVID-19 σπανίως εμφανίζεται σε νεογνά, οι γιατροί επιθυμούν να κατανοήσουν τους δυνητικούς κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζουν, στην περίπτωση που το τεστ κορονοϊού αποδεχτεί θετικό μετά τη γέννηση.

Γιατροί στη Γαλλία εξέτασαν 176 δημοσιευμένες περιπτώσεις νεογνικών μολύνσεων, στις οποίες τα μωρά διαγνώστηκαν θετικά τουλάχιστον μία φορά ή βρέθηκαν με αντισώματα στον ιό.

Τα περισσότερα από τα μωρά, περίπου το 70%, μολύνθηκαν λίγο μετά τη γέννησή τους στο νοσοκομείο, όπου η μητέρα, το ιατρικό προσωπικό, άλλοι ασθενείς, οικογένεια και επισκέπτες συνιστούν απειλή μόλυνσης.

Τα υπόλοιπα από τα νεογνικά κρούσματα κόλλησαν άμεσα από τη μητέρα πριν ή κατά τη διάρκεια της γέννησης.

Ο Ντανιέλ Ντε Λουκά, διευθυντής Παιδιατρικής και Φροντίδας Νεογνών στο νοσοκομείο Antoine Béclère του Παρισιού, τόνισε πως, παρότι είναι σπάνιο, είναι σημαντικό οι γιατροί να έχουν επίγνωση πως τα νεογνά μπορούν να γεννηθούν με τον ιό ή να τον κολλήσουν ενώ βρίσκονται στο νοσοκομείο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Στην αρχή της πανδημίας, κάποιοι υποστήριζαν πως όλο αυτό ποτέ δεν θα άγγιζε τα μωρά. Είναι σπάνιο, αλλά υπάρχει».

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications», κατέδειξε πως τα μισά από τα νεογνά με κορονοϊό ήταν ασυμπτωματικά.

Από εκείνα που εμφάνισαν συμπτώματα, το 64% παρουσίαζαν ανωμαλίες στις ακτινογραφίες πνευμόνων, το 52% είχε αναπνευστικά προβλήματα, το 44% πυρετό και το 36% δυσκολίες στο φαγητό, διάρροια και εμέτους.

Ένα μικρό ποσοστό μωρών, περίπου το 18% που νοσούν με κορονοϊό, εμφανίζουν νευρολογικά συμπτώματα -από ευερεθιστότητα και λήθαργο έως προβλήματα με μυϊκό τόνο που κάνει τα άκρα τους είτε εύκαμπτα είτε πολύ άκαμπτα. 

 

Tags:
επιστημονική μελέτη, COVID-19, νεογέννητο, μωρά, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK