03:02 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1034)
0 63
Βρείτε μας

Η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα αποτελούν τις συνήθεις λοιμώξεις που εμφανίζονται στους πληθυσμούς κάθε χειμώνα. Ωστόσο, φέτος στις δύο αυτές ιώσεις έχει προστεθεί και ο κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Εν μέσω νέας έξαρσης σε κρούσματα και θανάτους στη χώρα μας, πολλοί είναι οι πολίτες που θορυβούνται από το παραμικρό σύμπτωμα, ανησυχώντας πως πρόκειται για τον κορονοϊό.

Ωστόσο, οι τρεις αυτές ιογενείς λοιμώξεις διαφέρουν ως προς τα συμπτώματα. Η Κοσμητεία Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου συνοψίζει και κατηγοριοποιεί τα συμπτώματα των δύο κοινών λοιμώξεων και του κορονοϊού.

Κοινό κρυολόγημα:

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΘ, στο κοινό κρυολόγημα σπανίως εμφανίζεται πυρετός ή πονοκέφαλος και τα συμπτώματα -που εκδηλώνονται σταδιακά- αφορούν φτέρνισμα καταρροή και πονόλαιμο.

Γρίπη

Σε αντίθεση με το κρυολόγημα, τα συμπτώματα της γρίπης εκδηλώνονται γρήγορα, με πυρετό, ξηρό βήχα, πονοκεφάλους και μυαλγίες.
Όπως διευκρινίζεται στην περίπτωση της γρίπης, ποτέ δεν εμφανίζεται φτέρνισμα ή δύσπνοια.

Κορονοϊός

Σύμφωνα με το ΑΠΘ, τα συμπτώματα του κορονοϊού εκδηλώνονται -από ήπια έως έντονα- με πυρετό, βήχα, απώλεια γεύσης ή όσφρησης και κάποιες φορές με μυαλγίες, πονοκεφάλους, δύσπνοια κόπωση και σπανιότερα διάρροια και καταρροή.

Σημειώνεται πως σε περίπτωση συνύπαρξης κορονοϊού και γρίπης το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνεται σημαντικά.

Σημειώνεται, πάντως, πως και στις τρεις περιπτώσεις πρόκειται για ιογενείς λοιμώξεις που προσβάλλουν κυρίως το αναπνευστικό. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ωστόσο, προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς, έχουν διαφορετικά συμπτώματα, διαφορετική ένταση συμπτωμάτων και διαφορετική θεραπεία. 

 

 

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1034)
Tags:
SARS-CoV-2, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ, συμπτώματα, κρυολόγημα, γρίπη, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK