18:51 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1640)
0 33
Βρείτε μας

Η μακροχρόνια διαβίωση των ανθρώπων σε ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένα επίπεδα θνησιμότητας από κορονοϊό σύμφωνα με μία νέα γερμανική επιστημονική μελέτη.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη Γερμανών επιστημόνων, η μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων στη ρύπανση της ατμόσφαιρας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό. Οι επιστήμονες έκαναν εκτιμήσεις για διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, όσον αφορά το ποσοστό των θανάτων από τον κορονοϊό, που μπορεί να οφείλεται στις επιπτώσεις των ρύπων του αέρα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τους καθηγητές Γιος Λέλιβελντ και Τόμας Μίντσελ οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Cardiovascular Research» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, εκτιμούν ότι περίπου το 15% των θανάτων παγκοσμίως λόγω της πανδημίας μπορεί να συνδέεται με τη χρόνια έκθεση ανθρώπων στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Για την Ελλάδα αυτό το ποσοστό εκτιμάται στο 9%, γεγονός που σημαίνει ότι σχεδόν ένας θάνατος στους δέκα λόγω κορονοϊού θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η ρύπανση του αέρα δεν είχε επιβαρύνει το αναπνευστικό τους σύστημα.

Γενικότερα στην Ευρώπη το ποσοστό των σχετιζόμενων θανάτων υπολογίζεται στο 19%, στη Βόρεια Αμερική στο 17%, ενώ στην Ανατολική Ασία στο 27% περίπου. Σε ό,τι αφορά την κάθε χώρα ξεχωριστά, η ατμοσφαιρική ρύπανση εκτιμάται ότι έχει συμβάλει στους θανάτους από κορονοϊό κατά 29% στην Τσεχία, 27% στην Κίνα, 26% στη Γερμανία, 22% στην Ελβετία, 21% στο Βέλγιο, 19% στην Ολλανδία, 18% στη Γαλλία, 16% στη Σουηδία, 15% στην Ιταλία, 14% στη Βρετανία, 12% στη Βραζιλία, 11% στην Πορτογαλία, 8% στην Ιρλανδία και στην Κύπρο, 6% στο Ισραήλ, 3% στην Αυστραλία και μόνο 1% στη Νέα Ζηλανδία.

«Τα ποσοστά αυτά δεν υποδηλώνουν μια άμεση σχέσης αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στη ρύπανση του αέρα και στη θνητότητα από COVID-19, μολονότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Αφορούν άμεσες και έμμεσες σχέσεις ανάμεσα στη ρύπανση και στην COVID-19, παραδείγματος χάριν επιδεινώνοντας τις συννοσηρότητες (άλλες χρόνιες παθήσεις), οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο μια λοίμωξη από κορονοϊό» σημειώνουν οι επιστήμονες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστημονική μελέτη χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα για τον εντοπισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με μικροσωματίδια (ΡΜ2,5).

Όταν οι άνθρωποι εισπνέουν αυτά τα σωματίδια, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες, αυτά καταλήγουν όχι μόνο στους πνεύμονες, αλλά και στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας φλεγμονή και σοβαρό οξειδωτικό στρες στο σώμα. Η βλάβη στις αρτηρίες οδηγεί σε στένωση και αρτηριοσκλήρυνση. Από την άλλη, ο κορονοϊός προκαλεί παρόμοια βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία όταν εισέρχεται στο σώμα μέσω των πνευμόνων.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1640)
Tags:
θνησιμότητα, ρύπανση, κρούσματα, κρούσμα, COVID-19, έρευνα, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK