15:42 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1826)
0 04
Βρείτε μας

Μία από τις βασικότερες προκλήσεις παγκοσμίως όσον αφορά την πανδημία είναι η δυνατότητα γρήγορης και έγκυρης ανίχνευσης του ιού με όσο το δυνατόν πιο απλό τρόπο. Ένα νέο τεστ ανίχνευσης από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μπορεί να φέρει «επανάσταση» στον τρόπο που εντοπίζουμε τις μολύνσεις από τον κορονοϊό.

Ο καθηγητής Βιοφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Αχιλλέας Καπανίδης που συμμετέχει σε ερευνητική ομάδα για τη δημιουργία ενός νέου γρήγορου και άμεσου τεστ, μας καλεί να φανταστούμε έναν «ανιχνευτή» που την ώρα της έγκρισης της εισόδου μας στον χώρο, μας υποβάλλει παράλληλα και σε τεστ κορονοϊού.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής επιβεβαιώνει πως αυτός και η ερευνητική του ομάδα στοχεύουν στη δημιουργία ενός τέτοιου επαναστατικού τεχνολογικά τεστ. Όπως εξηγεί, θα μπορούσε να είναι εφικτό μελλοντικά, ώστε «η δειγματοληψία, η απεικόνιση και η ανάλυση των εικόνων [δηλαδή των σωματιδίων του ιού] να μπορούν να γίνονται εκτός εργαστηρίου και ίσως και χωρίς τη συμμετοχή εξειδικευμένου προσωπικού».

«Η τεχνολογία μας, που ανιχνεύει την παρουσία του ιού σε κλινικά δείγματα από τον φάρυγγα, είναι πολύ διαφορετική από τη μοριακή μέθοδο (RT-PCR) και τις παραλλαγές της. Αντί να ανιχνεύσουμε το γενετικό υλικό του κορονοϊού [που χρειάζεται σημαντική επεξεργασία του δείγματος], ανιχνεύουμε κατευθείαν τα σωματίδια του ιού, "βάφοντας" τα ιικά σωματίδια ταχύτατα [σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα] με μικρά κομματάκια φθορίζοντος DNA» αναφέρει ο κ. Καπανίδης.

Στο πλαίσιο αυτό, εξηγεί πως στη συνέχεια τα σωματίδια τοποθετούνται σε μια επιφάνεια και «φωτογραφίζονται» με ένα ευαίσθητο μικροσκόπιο.

«Χρησιμοποιούμε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για να πιστοποιήσουμε ότι οι εικόνες των σωματιδίων ανήκουν στον νέο κορονοϊό, και όχι σε άλλους ιούς που τυχόν να προξενούν παρόμοια συμπτώματα, όπως ο ιός της γρίπης».

Όλη αυτή η διαδικασία, διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά, χρησιμοποιεί πολύ λιγότερα αντιδραστήρια και είναι πιο απλή και οικονομική από τη μοριακή μέθοδο, σύμφωνα με τον καθηγητή. Βασικός στόχος είναι επίσης η δημιουργία και αυτοματοποιημένων μεθόδων ανίχνευσης του νέου ιού που θα είναι εφικτό να χρησιμοποιηθούν σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλη προσέλευση.

Ο Έλληνας επιστήμονας εξηγεί ότι αυτή η τεχνολογία δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για την έγκυρη και έγκαιρη ανίχνευση του κορονοϊου, αν και θα χρειαστεί, μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός ενός απλούστερου μικροσκοπίου (ή ανιχνευτή) για οπτική μικροσκοπία φθορισμού (που να μπορεί να παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα), και αναλώσιμα για επαναλαμβανόμενη δειγματοληψία και μικροσκοπία. Παράλληλα, σημειώνει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι κλινικές μελέτες για την ευαισθησία και ειδικότητα του τεστ, που είναι τώρα σε εξέλιξη. 

Αυτή τη στιγμή δημιουργείται εταιρεία, με τη βοήθεια της Οξφόρδης, όπως αναφέρει, ώστε να προωθήσει αυτές τις εξελίξεις το γρηγορότερο δυνατό.

«Στο μεσοπρόθεσμο πιστεύουμε ότι αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε τεστ, τα οποία θα είναι πολύ οικονομικά και διαθέσιμα στο ευρύτερη κοινότητα» σημειώνει ο κ. Καπανίδης.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει πως η τεχνολογία αυτή έχει ως βάση το γεγονός ότι «η δειγματοληψία, η απεικόνιση και η ανάλυση των εικόνων θα μπορούν στο μέλλον να γίνονται εκτός εργαστηρίου, και ίσως και χωρίς τη συμμετοχή εξειδικευμένου προσωπικού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ήδη ξεκινήσει και επαφές με ένα μεγάλο αεροδρόμιο με σκοπό να εφαρμοστεί εκεί το πρωτοποριακό τεστ. Άλλοι χώροι συμπεριλαμβάνουν μεγάλες εταιρείες και θέατρα.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1826)
Tags:
Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, COVID-19, πανδημία, είσοδος, τεστ, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK