05:50 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1915)
213
Βρείτε μας

Ερευνητές στον Καναδά απέδειξαν πως η χρήση μάσκας δεν προκαλεί στέρηση οξυγόνου σε όσους τη φορούν.

Καναδική έρευνα καταρρίπτει ακόμη έναν μύθο γύρω από τη χρήση της μάσκας, αποδεικνύοντας πως δεν προκαλεί στέρηση οξυγόνου σε όσους τη φορούν, ακόμη κι εάν πρόκειται για ηλικιωμένους.

Η παραπάνω θεωρία, μαζί με άλλες όπως η πρόκληση τοξικής δηλητηρίασης, η υπερ-συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα ή και η εξασθένιση του ανοσοποιητικού, είναι μία από τις πιο προσφιλείς των συνωμοσιολογιών, αλλά δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.   

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο, με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο δρ Νόελ Τσαν, χορήγησαν σε 25 άτομα -με μέση ηλικία 77 έτη- φορητούς μετρητές του επιπέδου του οξυγόνου, ενόσω φορούσαν μάσκα επί μία ώρα, καθώς επίσης μία ώρα πριν και μετά τη χρήση της.

Κατά τα τεστ δεν διαπιστώθηκε καμία ανησυχητική ένδειξη περί μειωμένου οξυγόνου στο αίμα λόγω της χρήσης μάσκας, ενώ το επίπεδο κορεσμού στους ηλικιωμένους – κατά μέσο όρο - ήταν 96,1% πριν τη χρήση μάσκας, 96,5% κατά τη χρήση της και 96,3% μετά.

«Οι μάσκες είναι σαν τις ζώνες στο αυτοκίνητο. Δεν είναι κατ' ανάγκη ευχάριστες, αλλά σε προστατεύουν. Η μελέτη μας δεν υποστηρίζει τους ισχυρισμούς ότι οι μάσκες είναι επικίνδυνες» δήλωσε ο δρ Τσαν.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, όπως είπε ο Τσαν δεν παρελήφθησαν άνθρωποι με αναπνευστικές ή καρδιολογικές παθήσεις.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1915)
Tags:
μάσκα προστασίας, αρνητής μάσκας, μάσκα, οξυγόνο, Καναδάς, έρευνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK