22:23 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (518)
0 12
Βρείτε μας

Το εμβόλιο της Pfizer συντηρείται σε -70 ή -80 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα να χρειάζεται ειδικά ψυγεία δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, σημειώνοντας ότι για να ξεκινήσει μια πιο εντατική παραγωγή του χρειάζεται πρώτα έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Για το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπεύθυνος λοιμωξιολόγος του ΙΑΣΩ Μάριος Λαζανάς σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως αυτό θα πρέπει πρώτα να λάβει έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών για να περάσει στο στάδιο μιας πιο μαζικής παραγωγής. 

Παράλληλα, σημείωσε πως ένα βασικό μειονέκτημα του εμβολίου αποτελεί το γεγονός πως συντηρείται σε -70 ή -80 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα να χρειάζεται ειδικά ψυγεία. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως «προφανώς αυτό το εμβόλιο δεν μπορεί να έρθει σε φαρμακεία».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, το εμβόλιο αυτό χορηγείται σε δύο δόσεις, και χρειάζεται επανάληψη σε τρεις βδομάδες.

Επιπλέον, ο κ. Λαζανάς μίλησε και για τη σειρά προτεραιότητας όσον αφορά τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Όπως είπε, θα ήταν «πολύ ευχαριστημένος» αν στο πρώτο τρίμηνο του 2021 έχει εμβολιαστεί το νοσηλευτικό προσωπικό και οι ευπαθείς ομάδες. Για τα παιδιά αποσαφήνισε ότι είναι τα τελευταία που χρειάζονται εμβολιασμό καθώς δεν φαίνεται να νοσούν βαριά και ίσως ορισμένες ηλικιακές ομάδες ανηλίκων να μεταδίδουν λιγότερο τον ιό.

«Χρειάζεται να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού για να υπάρχει ανοσία της αγέλης. [...] Μακάρι να έχουμε τελειώσει μέσα στο 2021» τόνισε. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο λοιμωξιολόγος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν κάποιος έχει κάνει τόσο το αντιγριπικό εμβόλιο όσο και ένα ενδεχόμενο εμβόλιο κατά του κορονοϊού. 

Σε ό,τι αφορά το νέο ολικό lockdown ο κ. Λαζανάς εξέφρασε την ανησυχία του εκτιμώντας ότι «δεν είμαστε πολύ τυπικοί στην τήρηση του» καθώς κυκλοφορούν περισσότερα αυτοκίνητα από το πρώτο κύμα. Στο μεταξύ ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε σε καθεστώς lockdown και τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (518)
Tags:
κρούσματα, κρούσμα, COVID-19, κορονοϊός, εμβόλιο, Pfizer
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK