01:13 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1628)
0 11
Βρείτε μας

Η καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Κέντρο Αναφοράς SARS-CoV2 της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Γεωργία Γκιούλα, δήλωσε πως δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται τα rapid tests στους ελέγχους στα σύνορα της χώρας.

Να μη χρησιμοποιούνται τα rapid tests για έλεγχο των ταξιδιωτών στα αεροδρόμια ή τα σύνορα συνιστά ο ΠΟΥ, ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Κέντρο Αναφοράς SARS-CoV2 της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Γεωργία Γκιούλα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, με θέμα «Γενικά χαρακτηριστικά του ιού SARS-Cov2 και η επιδημιολογία της νόσου που προκαλεί», στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που διοργάνωσε διαδικτυακά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με την ίδια, τα άτομα αυτά προέρχονται από χώρες με διαφορετικό επιπολασμό της νόσου, και ως εκ τούτου τα τεστ αυτά δεν δίνουν αξιόπιστα αποτελέσματα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ακόμη τόνισε πως ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι τα τεστ αυτά δεν πρέπει να εφαρμόζονται σε άτομα χωρίς συμπτώματα, εκτός αν υπάρχει ιστορικό επαφής, σε χαμηλή επίπτωση της νόσου, διότι στην περίπτωση αυτή δεν είναι αξιόπιστα, καθώς και για screening πριν από την αιμοδοσία.

Ακόμη, ανέφερε πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα επίπεδα βιοασφάλειας, καθώς από έρευνες έχει προκύψει μετάδοση του ιού από τη μη σωστή χρήση των τεστ αντιγόνου.

Πότε πρέπει να εφαρμόζονται

Σύμφωνα με την ίδια, τα rapid tests δίνουν αποτέλεσμα σε μικρότερο χρονικό διάστημα, έχουν υψηλή ακρίβεια στα θετικά αποτελέσματα αλλά χαμηλότερη ευαισθησία σε σύγκριση με τη μοριακή μέθοδο PCR ενώ σημειώνουν καλύτερα αποτελέσματα στα αρχικά στάδια της νόσου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν συνιστώνται για αποκλεισμό οξείας λοίμωξης και ένα αρνητικό αποτέλεσμά τους πρέπει να επιβεβαιώνεται.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου τα τεστ αντιγόνου πρέπει να εφαρμόζονται.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), οι περιπτώσεις αυτές είναι:

  • Διαγνωστικά όταν υπάρχει λοίμωξη με συμπτώματα συμβατά με COVID-19 ή όταν υπάρχει γνωστή επαφή με ένα γνωστό θετικό και ένα επιβεβαιωμένο ή ύποπτο περιστατικό.
  • Όσον αφορά το screening, θα πρέπει να γίνεται σε ασυμπτωματικά εκτεθειμένα άτομα για την πρόληψη της διασποράς μέσω αναγνώρισης των μεταδοτικών ασθενών και βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις για την επιτήρηση της νόσου και για την παρακολούθηση του επιπολασμού.
  • Όταν οι μοριακές τεχνικές δεν είναι διαθέσιμες ή όταν η καθυστερημένη διάγνωση αποκλείει την κλινική χρησιμότητά τους.
Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1628)
Tags:
αεροδρόμιο, πανδημία, έλεγχοι, κορονοϊός, rapid test
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK