11:27 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (2017)
0 04
Βρείτε μας

Αρκετοί άνθρωποι που νόσησαν από COVID-19 είναι πιθανότερο να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ψυχικής ασθένειας, σύμφωνα με ειδικούς, μετά από μεγάλη έρευνα που διαπίστωσε ότι το 20% εκείνων που μολύνθηκαν με κορονοϊό διαγνώσθηκαν με ψυχική διαταραχή μέσα σε διάστημα 90 ημερών.

Άγχος, κατάθλιψη και αϋπνία είναι οι πιο συχνές διαταραχές μεταξύ εκείνων που ανάρρωσαν από COVID-19 και ανέπτυξαν ψυχικά προβλήματα, ενώ οι ερευνητές εντόπισαν επίσης σημαντικά αυξημένους κινδύνους για άνοια, μία κατάσταση εγκεφαλικής βλάβης. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Πολ Χάρισον του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανέλυσαν στοιχεία για 62.354 περιστατικά. Διαπιστώθηκε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο το 18% όσων ανάρρωσαν είχαν διαγνωστεί με άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία ή άλλο πρόβλημα, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό την ίδια περίοδο. 

Σύμφωνα με τον Χάρισον, οι γιατροί και οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο πρέπει επειγόντως να ερευνήσουν τις αιτίες και να βρουν νέες θεραπείες για την ψυχική ασθένεια μετά την ανάρρωση από COVID.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Psychiatry, δείχνει ότι οι άνθρωποι με προϋπάρχουσα ψυχική πάθηση ή διαταραχή είχαν 65% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με COVID-19, σε σχέση με όσους δεν είχαν τέτοια προβλήματα. Κάτι ανάλογο έχει διαπιστωθεί στο παρελθόν και με άλλες λοιμώδεις νόσους.

«Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι οι επιβιώσαντες από COVID-19 κινδυνεύουν περισσότερο από προβλήματα ψυχικής υγείας και τα ευρήματα μας δείχνουν πώς πράγματι αυτό είναι πιθανό» δήλωσε ο Χάρισον, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (2017)
Tags:
επιστήμονες, Επιστήμη, έρευνα, ψυχική διαταραχή, ψυχικές ασθένειες, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK