13:09 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1646)
0 34
Βρείτε μας

Απαραίτητη η χρήση μάσκας για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού, ο οποίος φαίνεται τελικά πως κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς.

Στα μέρη όπου ελλοχεύει δυσανάλογα μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού SARS-CoV-2 και εξάπλωσης της νόσου COVID-19, εστιάζει νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, δείχνοντας το μονοπάτι για το πώς πρέπει να λειτουργήσουν εφόσον παρέλθει το lockdown.

Συγκεκριμένα, σε εστιατόρια, καφέ, γυμναστήρια, χώρους λατρείας, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο κλειστό χώρο συγχρωτισμού ανεβαίνει κατακόρυφα η πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού SARS-CoV-2 και εξάπλωσης της νόσου COVID-19, ιδίως όταν κανείς δεν φοράει μάσκα.

Σε περίπτωση δε επαναλειτουργίας, η μεγάλη αραίωση των επισκεπτών σε αυτούς τους χώρους είναι ικανή να επιφέρει μεγάλη μείωση στα νέα κρούσματα, σύμφωνα με την έρευνα.

Για παράδειγμα, αν ένας χώρος δουλεύει με το 20% της δυναμικότητάς του, οι μολύνσεις σε αυτόν εκτιμάται ότι μπορούν να μειωθούν έως και κατά 80%.

Οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιστήμης των υπολογιστών Γιούρε Λέσκοβετς, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ενώ παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε συνέντευξη Τύπου.

Η μελέτη, στην οποία αξιολογήθηκαν στοιχεία κινητής τηλεφωνίας για τις καθημερινές μετακινήσεις 98 εκατομμυρίων Αμερικανών, εκτιμά ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των μολύνσεων ευθύνονται μερικά μόνο σημεία υπερ-μετάδοσης του ιού.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως το μοντέλο βασίζεται σε τρεις παραμέτρους:

  • πού πάνε οι άνθρωποι στη διάρκεια της μέρας,
  • πόσο παραμένουν στον ίδιο χώρο και
  • πόσοι άλλοι άνθρωποι υπάρχουν εκεί ταυτόχρονα.

Το μοντέλο, συνεκτιμώντας δημογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα, προβλέπει με τη βοήθεια εξισώσεων την πιθανότητα να συμβεί μια νέα μόλυνση σε οποιοδήποτε μέρος ή στιγμή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η μελέτη καταρρίπτει την πεποίθηση ότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, αφού προβλέπει ότι άνθρωποι με χαμηλότερα εισοδήματα κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από τα άτομα υψηλότερου εισοδήματος, καθώς είναι συνήθως δυσκολότερο να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους για δουλειά ή για ψώνια.

Αντίθετα, οι πιο πλούσιοι αυτού του μάταιου πλανήτη μπορούν να κάνουν ευκολότερα τηλεργασία ή ηλεκτρονικές αγορές, αποφεύγοντας να βγουν από το σπίτι.

Εκτός αυτού, οι φτωχότεροι τείνουν να επισκέπτονται μέρη μικρότερα και με περισσότερο κόσμο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσής τους.

 

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1646)
Tags:
επιστημονική μελέτη, έρευνα, φτωχοί, πλούσιοι, COVID-19, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK