10:24 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1925)
0 11
Βρείτε μας

Ανησυχία μεταξύ της κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων προκαλεί όχι μόνο ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων και θανάτων των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και τα ποσοστά των διασωληνωμένων.

Χθες, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, ο αριθμός των διασωληνώσεων στην Ελλάδα άγγιξε τις 310, με τη διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων συμπολιτών μας στα 65 έτη.

Όπως ανέφερε η σχετική ενημέρωση του ΕΟΔΥ, 88 (28,4%) από τους διασωληνωμένους είναι γυναίκες ενώ το 82,9% πάσχει από υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Τι είναι η διασωλήνωση;

Ωστόσο, τι είναι η διασωλήνωση και γιατί κρίνεται απαραίτητη στις περιπτώσεις νοσούντων από την COVID-19;

Μία από τις συχνότερες αιτίες μηχανικής υποστήριξης είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια, με αίτια ποικίλα - όπως ανεπάρκεια οξυγόνωσης νευρικής και μυϊκής αιτιολογίας.

Η διασωλήνωση ενδείκνυται πριν από τις χειρουργικές επεμβάσεις, στις βαριές αναπνευστικές παθήσεις (μεταξύ τους κι αυτές που προκαλεί η COVID-19), σε περιπτώσεις κώματος, στην καρδιακή ανακοπή και σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Η διασωλήνωση είναι η διαδικασία εισαγωγής ενός σωλήνα, του ενδοτραχειακού ή αναπνευστικού σωλήνα, μέσω του στόματος στην τραχεία.

Η διαδικασία αυτή γίνεται ώστε, με τη δημιουργία διάβασης από όπου περνά το οξυγόνο μέσω του αναπνευστικού μηχανισμού, να βοηθηθεί η αναπνοή του ασθενούς.

Η διασωλήνωση γίνεται με το λαρυγγοσκόπιο διασωλήνωσης και χρησιμοποιείται για σύντομο χρονικό διάστημα έως ότου ο ασθενής να μπορέσει να αναπνεύσει από μόνος του.

Η διασωλήνωση απαιτεί γενική αναισθησία η οποία παραλύει τους μυς του σώματος, περιλαμβανομένου του διαφράγματος (κάτι που καθιστά αδύνατη την αναπνοή χωρίς αναπνευστήρα).

Παρότι η διασωλήνωση είναι επέμβαση χαμηλού κινδύνου, ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα, στην περίπτωση παρατεταμένης παραμονής του ασθενούς στην τεχνητή αναπνοή, όπως τραύμα στην τραχεία ή σε δόντια, στόμα, γλώσσα, λάρυγγα, αιμορραγία, αναρρόφηση έμετου, διάβρωση μαλακού ιστού.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1925)
Tags:
lockdown, COVID-19, κορονοϊός, διασωληνωμένοι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK