00:40 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1646)
0 06
Βρείτε μας

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γρανάδα ανέλυσαν τους κύριους παράγοντες επικινδυνότητας για να κολλήσει κάποιος κορονοϊό και υποστηρίζουν ότι ένας από αυτούς είναι ο σκύλος.

Είναι γνωστός ως «ο καλύτερος φίλος» του ανθρώπου, αλλά αν έχετε σκύλο, πιθανόν να αυξάνεται, χωρίς να το ξέρετε, ο κίνδυνος να κολλήσετε κορονοϊό.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές απευθύνθηκαν σε 2.086 ανθρώπους από την Ισπανία κατά τη διάρκεια του γενικού lockdown από τον Μάρτιο έως τον Μάιο. 

Η ανάλυσή τους υποδεικνύει ότι άνθρωποι που ζούσαν με σκύλο είχαν έως και 78% μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό. Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι σκύλοι κολλάνε τον κορονοϊό και στη συνέχεια τον μεταδίδουν στους ανθρώπους ή εάν απλά μεταφέρουν τον ιό στο τρίχωμα ή τις πατούσες τους και έτσι μολύνουν επιφάνειες τις οποίες αγγίζουν οι άνθρωποι.

«Εν μέσω πανδημίας και αφού δεν έχουμε ένα αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο, τα προστατευτικά μέτρα υγιεινής είναι η μόνη σωτηρία και αυτά τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται στα σκυλιά, τα οποία, σύμφωνα με την έρευνά μας, φαίνεται να αυξάνουν άμεσα ή έμμεσα τον κίνδυνο να κολλήσει κάποιος τον ιό» γράφει η επικεφαλής καθηγήτρια Κριστίνα Σάντσεθ Γκονζάλεθ.

Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές καλούν τους ιδιοκτήτες σκύλων να λαμβάνουν όλα τα μέτρα υγιεινής σε σχέση με το κατοικίδιό τους.

Οι οδηγίες πάντως, της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τη Mirror, αναφέρουν ότι είναι σπάνιο ένα ζώο να κολλήσει κορονοϊό και λίγες οι αποδείξεις ότι τα κατοικίδια μεταφέρουν τον ιό στους ανθρώπους.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1646)
Tags:
COVID-19, κορονοϊός, σκύλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK