14:54 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1625)
0 01
Βρείτε μας

Η πρώτη εβδομάδα της λοίμωξης φαίνεται να είναι και η πιο επικίνδυνη για τη μετάδοση του κορονοϊού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στη σημασία του ιικού φορτίου, όσον αφορά στη μετάδοση του ιού της COVID-19, εστιάζει νέα μελέτη Βρετανών επιστημόνων, σε μια προσπάθεια να κατανοηθεί καλύτερα η φύση του νέου κορονοϊού, αλλά και να διαπιστωθεί πότε αυτός είναι πιο μεταδοτικός.

Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες, η έγκαιρη απομόνωση όσων έχουν προσβληθεί με τον ιό είναι υψίστης σημασίας, καθώς ο φορέας είναι πιθανότερο να τον μεταδώσει κατά τις πρώτες πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, αφού τότε έχει και ισχυρότερο ιικό φορτίο.

Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις ότι οι ασθενείς είναι πιο μεταδοτικοί μία έως δύο μέρες πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Ο ιός μάλιστα SARS-CoV-2 φέρεται να είναι στα… πάνω του, όσον φορά την αναπαραγωγή και τη μετάδοσή του έως και εννιά ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, «εξασθενώντας» μέρα με τη μέρα.

Το εκάστοτε πάντως ιικό φορτίο είναι μεταξύ των κομβικών παραγόντων που καθορίζουν πόσο μεταδοτικός είναι ένας φορέας.

Σύμφωνα με το BBC, oι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μάγκε Τσέβικ από το Πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους της Σκωτίας, που έκαναν τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Lancet Microbe», κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, αφού μελέτησαν 79 διεθνείς έρευνες για τον νέο κορονοϊό, οι οποίες αφορούσαν 5.340 συμπτωματικούς ασθενείς σε νοσοκομεία.

Μετά τη λήψη δειγμάτων, διαπίστωσαν ότι η αναπαραγωγή του ιού είναι δυνατή για έως και εννιά ημέρες μετά τη μόλυνση του ασθενούς, ωστόσο το ιικό φορτίο είναι ισχυρότερο κατά τις πρώτες πέντε ημέρες, στις οποίες παρατηρήθηκε και ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσής του.

Αδρανή τμήματα του γενετικού υλικού του νέου κορονοϊού βρέθηκαν πάντως σε δείγματα από τον λαιμό και τη μύτη των ασθενών έως και 17 μέρες (κατά μέσο όρο) μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Το μεγαλύτερο, δε, διάστημα ανίχνευσης του ιού στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα ήταν 83 μέρες, στο κατώτερο 59 μέρες, στο αίμα 60 μέρες και στα κόπρανα 126 μέρες.

Παρά ωστόσο τα μεγάλα αυτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, από τη στιγμή που δεν ανιχνεύθηκε τμήμα του ιού, ικανό να αναπαραχθεί μετά την ένατη ημέρα από το πρώτο σύμπτωμα, θεωρείται απίθανο η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών να εξακολουθήσουν να είναι μεταδοτικοί.

«Οι άνθρωποι πρέπει να απομονώνονται όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά τα πρώτα συμπτώματα, όσο ήπια και αν είναι αυτά. Μέχρι να πάρουν την απάντηση του τεστ που έχουν κάνει, μπορεί πια να έχουν περάσει την πιο μεταδοτική φάση τους» προειδοποίησε η δρ Τσέβικ.
Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1625)
Tags:
έρευνα, Επιστήμη, πανδημία, COVID-19, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK