17:57 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Παρότι ανθρώπινες ταφές που σχετίζονται με πολέμους έχουν έρθει στο φως στις Βαλτικές χώρες, αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται οστά στρατιώτη του Μεσαίωνα κάτω από το νερό στη Λιθουανία.

Αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη οστών στρατιώτη του Μεσαίωνα και των όπλων του στον βυθό της λίμνης Ασβέτζα της Λιθουανίας κατά τη διάρκεια ελέγχου εργασιών ξύλινης γέφυρας.

Φωτογραφία από τα ευρήματα στον βυθό της λίμνης στη Λιθουανία
© Φωτογραφία : Screenshot/KnownUnknowns
Φωτογραφία από τα ευρήματα στον βυθό της λίμνης στη Λιθουανία

Όπως δήλωσε στο Baltic News Service η ερευνήτρια του πανεπιστημίου Κλεπέντα της Λιθουανίας, Έλενα Πρκανκένατε, τα ευρήματα εντοπίστηκαν κάτω από ένα στρώμα άμμου και ανακαλύφθηκαν όταν δύτες επιθεωρούσαν το σύστημα στήριξης της γέφυρα Ντουμπινγκιάι στην οποία γίνονται εργασίες.

Φωτογραφία από τα ευρήματα στον βυθό της λίμνης στη Λιθουανία
© Φωτογραφία : Screenshot/KnownUnknown
Φωτογραφία από τα ευρήματα στον βυθό της λίμνης στη Λιθουανία

Σε δήλωση στο Live Science, η επιστήμονες αποκάλυψε ότι οι πρώτες αναλύσεις στο πανεπιστήμιο του Βίλνιους δείχνουν ότι τα οστά ανήκουν σε άνδρα που πέθανε περίπου τον 16ο αιώνα. Βρέθηκαν επίσης σιδερένιο ξίφος, δερμάτινη ζώνη και μπότες με σπιρούνια και δύο μαχαίρια με ξύλινες λαβές, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες οδηγεί στην εκτίμηση ότι πρόκειται για στρατιώτη.

Δεν θεωρείται ότι το άτομο τάφηκε σκόπιμα στο σημείο ούτε τι προκάλεσε τον θάνατό του. 

«Για την ώρα υποθέτουμε ότι τα οστά μπορεί αν συνδέονται με την παλιότερη γέφυρα που οδηγούσε στο κάστρο Ντουμπινγκιάι το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου στην ακτή της λίμνης» δήλωσε η ίδια εξηγώντας ότι έρευνα του 1998 είχε αποκαλύψει παλαιότερη γέφυρα του 16ου ή 17ου αιώνα.

Ομάδα ερευνητών του Εθνικού Μουσείου της Λιθουανίας αναμένεται να κάνει αναλύσεις των ευρημάτων ελπίζοντας ότι θα ανακαλύψει την ιστορία του στρατιώτη.

Tags:
Λιθουανία, αρχαιολογική ανακάλυψη, αρχαιολογία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK