07:36 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Eρευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ μελέτησαν 40 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε δέκα ώρες κοινωνικής απομόνωσης και σε άλλες τόσες ώρες νηστείας.

Μια νέα μελέτη Αμερικανών νευροεπιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που είναι κοινωνικά απομονωμένοι, όπως σε κατάσταση lockdown λόγω της πανδημίας, επιθυμούν τις κοινωνικές επαφές και την παρέα σχεδόν όπως ένας πεινασμένος λαχταρά το φαγητό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Λίβια Τόμοβα του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Νευροεπιστήμης «Nature Neuroscience» μελέτησαν 40 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε δέκα ώρες κοινωνικής απομόνωσης και σε άλλες τόσες ώρες νηστείας. Κατόπιν, ο εγκέφαλός τους παρακολουθήθηκε με λειτουργική μαγνητική τομογραφία τόσο την ώρα που κοίταζαν εικόνες με κοινωνικές αλληλεπιδράσεις όπως ένα χαμόγελο όσο και βλέποντας φαγητά.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη διαισθητική ιδέα ότι η απομόνωση προκαλεί κοινωνική "λιγούρα", παρόμοια με τον τρόπο που η νηστεία προκαλεί πείνα» ανέφερε η Τόμοβα.

Όπως διαπιστώθηκε, υπήρξε μεγάλη ομοιότητα στον μεσεγκέφαλο των συμμετεχόντων και στις δύο περιπτώσεις σε περιοχή που σχετίζεται με την παραγωγή ντοπαμίνης.

Tags:
COVID-19, lockdown, κορονοϊός, κοινωνική απόσταση, κοινωνικό άγχος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK