13:53 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1919)
0 03
Βρείτε μας

Διαφορετικές είναι οι απόψεις που επικρατούν ως προς τη διάρκεια των αντισωμάτων στον οργανισμό όσων ασθένησαν από COVID-19.

Η παραγωγή αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2 στον ορό σε ασθενών μετά από λοίμωξη με COVID-19 εκφράζεται μέσα από πολλές δημοσιεύσεις στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία.

Κάποιες αναφέρουν ότι τα αντισώματα εξαφανίζονται ένα μήνα και άλλες ότι παραμένουν στον ορό τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη νόσηση. 

Το νέο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, EpiVacCorona
© Φωτογραφία : Rospotrebnadzor (Οργανισμός Παρατήρησης της Δημόσιας Υγείας στη Ρωσία)

Δεδομένα από την Ελλάδα δημοσιεύθηκαν στο διεθνές ελβετικό ιατρικό περιοδικό Microorganisms. Στη μελέτη εξετάσθηκαν 259 άτομα που ανάρρωσαν από τη λοίμωξη COVID-19 και τα οποία συμμετείχαν στη δωρεά πλάσματος για τους ασθενείς που νοσούν τώρα από κορονοϊό. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν επιβεβαιωμένη PCR, σε διάστημα τουλάχιστον 14 ημερών μετά την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων και δύο αρνητικά αποτελέσματα PCR για SARS-CoV-2 στη συνέχεια.

Συντονιστές της μελέτης είναι οι καθηγητές Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος, Μαριάννα Πολίτου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) και ο καθηγητής Γεώργιος Παυλάκης που είναι διευθυντής στο Τμήμα Ανθρώπινων Ρετροϊών στο National Cancer Institute (NCI) των ΗΠΑ.

Τη στιγμή της διάγνωσης οι 20 (7,7%) ασθενείς ήταν και παρέμειναν ασυμπτωματικοί, οι 156 (60,2%) ήταν συμπτωματικοί αλλά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία και οι 83 (32%) ασθενείς νοσηλεύθηκαν σε ελληνικά νοσοκομεία.

Ο διάμεσος χρόνος από την ημέρα των πρώτων συμπτωμάτων ή της θετικής PCR για τους ασυμπτωματικούς μέχρι την ημέρα μέτρησης των αντισωμάτων ήταν 62 ημέρες.

Αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκαν σε 229 (88%) άτομα. Τα ποσοστά που είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού ήταν 56% για τους ασυμπτωματικούς, 82% για τους ασθενείς που είχαν συμπτώματα, αλλά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία και 91% για τους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν.

Οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν είχαν πολύ υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε σχέση με αυτούς που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.

Η παρουσία εξουδετερωτικών αντισωμάτων (εξέταση που δεν γίνεται στην Ελλάδα) σχετίστηκε ισχυρά με την παρουσία αντισωμάτων έναντι του ιικού αντιγόνου RBD (ουσία που απαιτείται για τη σύνδεση του κορονοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα), εξέταση που γίνεται στη χώρα μας.

Επίσης, οι ασθενείς που εξετάσθηκαν εντός 60 ημερών από την πρώτη ημέρα των συμπτωμάτων, είχαν υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων σε σχέση με αυτούς που εξετάσθηκαν αργότερα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υψηλότεροι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού ανιχνεύονται σε ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία και μάλιστα εντός των πρώτων δύο μηνών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η μελέτη αυτή έγινε εφικτή με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων επιστημόνων από διάφορα ελληνικά κέντρα καθώς και από το NCI των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες πρέπει να συνεχιστεί ο έλεγχος αντισωμάτων σε ασθενείς που ανέρρωσαν από τον ιό ώστε να δωρίσουν το πλάσμα τους για να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που νοσούν τώρα, δεδομένης της έξαρσης της πανδημίας στην Ελλάδα και της αποτελεσματικότητας της θεραπείας ασθενών που πάσχουν οξέως από COVID-19 με το πλάσμα αυτό.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1919)
Tags:
COVID-19, SARS-CoV-2, SARS, Ελλάδα, επιστημονική μελέτη, αντισώματα, πανδημία, κορονοϊός, έρευνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK