15:55 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1082)
0 03
Βρείτε μας

Για το κατά πόσο είναι ασφαλής ο εμβολιασμός των εγκύων για τον κορονοϊό ανέλυσε σε ποστ του στο Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος.

Στον εμβολιασμό των εγκύων αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος με νέα ανάρτησή του στο Facebook.

Όπως αναφέρει, η συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού δεν θα λάβει ακόμη το εμβόλιο κατά της COVID-19 καθώς δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική γνώση με κλινικές δοκιμές.

Μάλιστα, ο κ. Μόσιαλος επικαλείται το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου μεταξύ άλλων, θα αναβάλλεται ο εμβολιασμός των εγκύων έως ότου ολοκληρωθεί η κύηση.

Εμβόλια και εγκυμοσύνη: όχι ακόμα

Συγκεκριμένα, ο κ. Μόσιαλος γράφει:

«Μια από τις ομάδες που δεν θα λάβουν ακόμα το εμβόλιο Covid-19 θα είναι οι έγκυες γυναίκες. Η απάντηση είναι πολύ απλή και έχει να κάνει με το σχεδιασμό, όχι μόνο των κλινικών μελετών των εμβολίων για τον κορωνοϊό, αλλά όλων των μελετών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών προϊόντων.

Δεδομένου πως δεν έχουν διεξαχθεί συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές εμβολίου Covid-19 σε έγκυες γυναίκες, δεν υπάρχει ούτε επιστημονική γνώση αλλά ούτε και απόδειξη κινδύνου του εμβολίου στην εγκυμοσύνη.
Τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποδεικνύουν ανησυχία για την ασφάλεια ή παρενέργειές των εμβολίων.

Όμως, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να προτείνουν τη χρήση των εμβολίων Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί οι έγκυες γυναίκες δεν συμπεριλήφθηκαν στις κλινικές δοκιμές.

Οι οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, συστήνουν:

  • Να αναβληθεί ο εμβολιασμός έως και την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.
  • Εάν μια γυναίκα ανακαλύψει ότι είναι έγκυος αφού κάνει την πρώτη δόση να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη της πριν κάνει τη δεύτερη δόση.
  • Οι νέες μητέρες που θηλάζουν μπορούν να εμβολιαστούν.
  • Οι έγκυες γυναίκες που θεωρείται πως ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, λόγω άλλων παραγόντων υγείας, να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό μετά την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.»

 

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1082)
Tags:
COVID-19, έγκυος, εγκυμοσύνη, εμβόλιο, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK