12:37 01 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 12
Βρείτε μας

Η μετάλλαξη του κορονοϊού αποτελεί τον νέο «πονοκέφαλο» των υγειονομικών Αρχών. Τι δείχνουν τα προκαταρκτικά δεδομένα.

Γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναλύουν τα σημαντικότερα δεδομένα όσον αφορά στη μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία και έχει εγείρει νέους φόβους.

Οι Ιωάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (σ.σ. ο πρύτανης του ΕΚΠΑ) ενημερώνουν σχετικά με τα προκαταρκτικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι το νέο αυτό στέλεχος είναι σημαντικά πιο μεταδοτικό από αυτά που έχουν κάνει την «εμφάνισή» τους έως σήμερα.

Τι γνωρίζουμε

Το νέο στέλεχος, που έλαβε την κωδική ονομασία SARS-CoV-2 VUI 202012/01, είναι σημαντικά πιο μεταδοτικό, όπως προαναφέρθηκε.

Η αύξηση του R0 είναι τουλάχιστον 0,4, ενώ η μεταδοτικότητά του είναι αυξημένη κατά 70%, σύμφωνα με τους ειδικούς, τους οποίους επικαλείται το ΑΠΕ.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνηγορούν στο να σχετίζεται το νέο στέλεχος με σοβαρότερη μορφή της νόσου.

Επιπλέον, η παραλλαγή αυτή εμφανίζει πολλαπλές μεταλλάξεις σε γονίδια που κωδικοποιούν για αντιγονικούς καθοριστές της πρωτεΐνης S, καθώς και σε άλλες περιοχές του γονιδιώματος. Μπορεί να υπάρχουν έως και 4.000 μεταλλάξεις του νέου στελέχους.

Πού είναι επιβαρυμένη η εικόνα

Η πλέον επιβαρυμένη, από τη μετάλλαξη, περιοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η νοτιοανατολική Αγγλία, όπου εντός 14 ημερών υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων από 100 σε 400, ανά 100.000 πληθυσμό.

Η γονιδιακή ανάλυση έδειξε ότι άνω του 50% των νέων κρουσμάτων ανήκουν στο νέο στέλεχος του SARS-CoV-2.

Μολύνσεις από το νέο στέλεχος, όμως, υπάρχουν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο – έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 1.108 περιστατικά έως τις 13 Δεκεμβρίου – αλλά και σε Δανία και Ολλανδία.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων παρείχε χθες, Δευτέρα, έκτακτες οδηγίες πρς τις δημόσιες Αρχές καλώντας σε αποτελεσματική ιχνηλάτηση και απομόνωση των κρουσμάτων και των επαφών αυτών. Ιδιαίτερη σημασία συνέστησε και σε περιπτώσεις επαναλοίμωξης COVID-19 για πιθανή ανίχνευση νέων στελεχών, καθώς επίσης και περιστατικά λοιμώξεων σε εμβολιασμένους.

Τι γίνεται με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Τα εμβόλιο mRNA επάγουν ανοσολογική απόκριση έναντι του συνόλου της πρωτεΐνης S, και επομένως μεμονωμένες μεταλλαγές σε αντιγονικούς επιτόπους δεν αναμένεται να επηρεάζουν την αποτελεσματικότ, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που παρέχουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Ωστόσο, εάν συσσωρευτούν μελλοντικά μεταλλαγές που να επιτρέπουν στον SARS-CoV-2 να διαλάθει της ανοσολογικής απόκρισης που φέρνει το εμβόλιο είναι πιθανό να καταστεί απαραίτητη η προσαρμογή των εμβολίων ανάλογα με τα κυκλοφορούντα στελέχη, αντίστοιχα με το εμβόλιο της γρίπης.

Ήδη, πάντως, το ρωσικό Ινστιτούτο Ερευνών Gamaleya, που ανέπτυξε το Sputnik V, διαβεβαίωσε πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και κατά της μετάλλαξης, ενώ και η BioNTech σημείωσε σήμερα πως, εάν χρειαστεί, μπορεί να αναπτύξει αποθεματικό εμβόλιο εντός 6 εβδομάδων.

Tags:
Βρετανία, μετάλλαξη, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK