09:15 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1089)
0 02
Βρείτε μας

Για τις ειδικές κατηγορίες ασθενών και τον ενδεχόμενο εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού μίλησε το επιστημονικό προσωπικό της Γ' Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης.

Η Γ' Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ πραγματοποιήσε διαδικτυακή ενημέρωση με την οποία δόθηκαν χρήσιμες συμβουλές για ειδικές κατηγορίες ασθενών σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Η ενημέρωση αυτή διεξήχθη από το επιστημονικό προσωπικό της Κλινικής και με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Συρίγου, Καθηγητή Παθολογίας και Ογκολογίας και της Γαρουφαλλιάς Πουλάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας. 

Τι αναφέρθηκε για συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα:

  • Oι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που θα νοσήσουν από τον ιό έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, εισαγωγής σε ΜΕΘ και θανάτου και πρέπει να εμβολιαστούν χωρίς καμία διακοπή στο θεραπευτικό τους σχήμα.
  • Οι ασθενείς με άσθμα δεν εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης από COVID-19 ούτε αυξημένο κίνδυνο θανάτου από επιπλοκές του ιού. Στο πλαίσιο αυτό, αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να διατηρούν τη σταθερή θεραπεία τους και ιδιαίτερα τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή.
  • Οι ασθενείς με νεοπλασματικά νοσήματα αποτελούν μια μεγάλη και ετερογενή ομάδα και χρειάζονται ειδικές οδηγίες. Άτομα ωστόσο που κάνουν χημειοθεραπεία θεωρούνται υψηλού κινδύνου και πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.
  • Οι ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων και βιολογικών θεραπειών, δεν υπάρχουν προς το παρόν επαρκή δεδομένα, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Σε αυτούς τους ασθενείς, η ασφάλεια των εμβολίων πρέπει να σταθμιστεί έναντι του κινδύνου κακής έκβασης μετά από νόσηση από τον ιό. Σε κάθε περίπτωση, η πυροδότηση ανοσολογικών αντιδράσεων η/και επιδείνωση του υποκείμενου ανοσολογικού νοσήματος θεωρείται εξαιρετικά απίθανη. Έτσι, οι ασθενείς αυτοί έχουν ενταχθεί στα προγράμματα εμβολιασμού των περισσοτέρων χωρών μια και το ρίσκο προβλέπεται να είναι πολύ μικρότερο του οφέλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες υπογράμμισαν πως τα διαθέσιμα εμβόλια έναντι του ιού SARS-CoV-2 είναι ιδιαίτερα ασφαλή και με ελάχιστες αλλεργικές αντιδράσεις. Toνίστηκε ότι επερχόμενο εμβόλιο της AstraZeneca έχει αποτελεσματικότητα μέχρι 90% ενώ το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έχει επίσης υψηλή αποτελεσματικότητα της τάξης του 91,4%, χαμηλό κόστος, και ικανοποιητικές συνθήκες μεταφοράς.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους επιστήμονες τα εμβόλια που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA είναι ασφαλή σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Παρά ταύτα, οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς είναι πιθανό να μην μπορέσουν να αναπτύξουν καλή ανοσολογική απόκριση. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν αποτελεί αντένδειξη, καθώς ο εμβολιασμός μπορεί να παρέχει κάποιου βαθμού προστασία.

Καταληκτικά, μεταξύ άλλων σημειώθηκε ότι το αντιεμβολιαστικό κοινό δεν ξεπερνα στην πραγματικότητα «το 10%» του πληθυσμού.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1089)
Tags:
Sputnik V, ασθενείς, COVID-19, κορονοϊός, εμβόλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK