08:39 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1908)
0 04
Βρείτε μας

Πώς σχολιάζει ο Ηλίας Μόσιαλος έρευνες που έδειξαν πως το νέο στέλεχος του κορονοϊού είναι πιο μεταδοτικό κατά τουλάχιστον 50%.

Τα αποτελέσματα δύο ερευνών που έδειξαν πως το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, είναι πιο μεταδοτικό κατά τουλάχιστον 50%, σχολιάζει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος εξηγεί γιατί θα είναι επικίνδυνο να ξεφύγει αυτό το νέο στέλεχος.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Μόσιαλος, εξηγεί –με μαθηματικά– τα στοιχεία γύρω από τη μετάλλαξη, αναφέροντας πως «εάν πράγματι είναι 50% πιο μεταδοτική, θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμα και από μία παραλλαγή που θα αύξανε τη θνητότητα του ιού κατά 50%»

Εξηγώντας γράφει: «Ας υποθέσουμε πως μελετάμε μία περιοχή όπου 10.000 άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό. Έστω πως ο αριθμός αναπαραγωγής R ισούται με 1, πως ο κίνδυνος θνητότητας από τη μόλυνση είναι 0,6%, και πως ο χρόνος παραγωγής μίας νέας συμπτωματικής λοίμωξης είναι έξι ημέρες. Θα υπάρχουν τότε 10.000 x 1^ 5 x 0,6 % = 60 νέοι θάνατοι μετά από έναν μήνα.

Εάν η παραλλαγή αύξανε τη θνητότητα κατά 50%, τότε θα αναμένονται 10.000 x 1^ 5 x (0,6% x 1,5) = 90 νέοι θάνατοι μετά από έναν μήνα. Εάν, όμως, υποτεθεί ότι η παραλλαγή αυξάνει τη μεταδοτικότητα κατά 50%, τότε θα αναμένονταν 10.000 x (1 x 1,5)^ 5 x 0,6% = 456 νέοι θάνατοι μετά από έναν μήνα. Οι ανωτέρω υπολογισμοί βασίζονται σε εκτιμήσεις του Adam Kucharski της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM) και τα νούμερα είναι ενδεικτικά».

Άρα, επιμένει, είναι προτιμότερο να «αυξηθεί η θνητότητα που προκαλεί μία παραλλαγή του κορονοϊού κατά 50%, παρά να αυξηθεί η μολυσματικότητα μίας παραλλαγής κατά 50%».

Οι έρευνες

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Nature, οι δύο έρευνες, που προδημοσιεύθηκαν στη βάση ιατρικών ερευνών medRxiv, κατέληξαν στο παραπάνω ανησυχητικό συμπέρασμα.

Στην πρώτη μελέτη, που διενεργήθηκε από τους Έρικ Βολζ και Νιλ Φέργκιουσον του Imperial College του Λονδίνου, εξετάστηκαν 2.000 γονιδιώματα της νέας παραλλαγής, αναφέρει το ΑΠΕ. Τα δείγματα συλλέχθηκαν στη Βρετανία μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου. Ακόμη, αναλύθηκαν τα αποτελέσματα περίπου 275.000 τεστ που έγιναν στη Βρετανία στο τέλος του 2020.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η νέα μετάλλαξη είναι περίπου 50% πιο μεταδοτική από τις άλλες έως τώρα.

Η δεύτερη μελέτη, υπό τους Νίκολας Ντέιβις της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, αξιολόγησε, επίσης, γενετικά και άλλα δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη. Κατέληξε στο παραπλήσιο συμπέρασμα ότι η νέα μετάλλαξη είναι κατά 56% πιο μεταδοτική, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο COVID-19.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1908)
Tags:
SARS-CoV-2, COVID-19, Μεγάλη Βρετανία, Ηλίας Μόσιαλος, μετάλλαξη, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK