20:25 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1885)
0 21
Βρείτε μας

Δύο φάρμακα που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν κατά της αρθρίτιδας, μειώνουν κατά περίπου 27% τον κίνδυνο θανάτου από σοβαρή μόλυνση με κορονοϊό.

Τα ανοσοτροποποιητικά «tocilizumab» και «sarilumab» που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν κατά της φλεγμονής της αρθρίτιδας, μειώνουν κατά περίπου 27% τον κίνδυνο θανάτου εξαιτίας σοβαρής μόλυνσης με κορονοϊό σύμφωνα με επιστήμονες στη Βρετανία.

Πιο συγκεκριμένα, τα φάρμακα αυτά, όπως έδειξαν οι σχετικές κλινικές δοκιμές στο πλαίσιο της μελέτης Remap-Cap, μπορούν να μειώσουν κατά τουλάχιστον επτά μέρες κατά μέσο όρο την παραμονή των ασθενών σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Αν και οι επιστήμονες των Πανεπιστημίων Imperial College Λονδίνου και Ουτρέχτης που κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα ακόμη δεν έχουν κάνει σχετική επιστημονική δημοσίευση, ανέφεραν πως αυτά είναι τα πρώτα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα που βρέθηκαν να έχουν αποτέλεσμα σε σοβαρά νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό. Τα καλά αυτά νέα, έρχονται να προστεθούν στα θετικά αποτελέσματα του αντιφλεγμονώδους στεροειδούς της δεξαμεθαζόνης.

«Πρόκειται για σημαντικά ευρήματα, που ελπίζουμε να βελτιώσουν τις θεραπείες των νοσηλευόμενων ασθενών» εκτίμησε ο καθηγητής του Imperial Άντονι Γκόρντον.

Παράλληλα, ο Γκόρντον είναι και επικεφαλής του βρετανικού σκέλους των τυχαιοποιημένων και ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών σε συνολικά 800 ασθενείς σε ΜΕΘ έξι χωρών.

«Για κάθε 12 ασθενείς που θεραπεύεις με αυτά τα φάρμακα, περιμένεις ότι θα σώσεις μια ζωή. Μιλάμε για σημαντικό όφελος» δήλωσε ο Γκόρντον.

Σημειώνεται ότι οι ερευνητές χορήγησαν στους μισούς συμμετέχοντες ασθενείς τα αντι-αρθριτικά φάρμακα επιπρόσθετα της δεξαμεθαζόνης καταλήγοντας στο ότι μειώθηκε η θνητότητα της πρώτης ομάδας από 35,8% στο 27,3%. Επιπλέον, οι επιστήμονες τόνισαν  ότι τα θετικά αυτά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν εφόσον η χορήγηση των φαρμάκων έγινε μέσα σε 24 ώρες από την εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα από τα δύο αυτά φάρμακα δεν είναι φθηνό, καθώς κοστίζουν περίπου 750 έως 1.000 βρετανικές λίρες ανά ασθενή σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times έναντι μόνο πέντε λιρών της δεξαμεθαζόνης. Σε κάθε περίπτωση, οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι αναθεωρούν τις συστάσεις ώστε  τα νοσοκομεία του να χρησιμοποιούν το tocilizumab για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1885)
Tags:
έρευνα, μόλυνση, φάρμακα, COVID-19, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK