20:37 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ένα από τα «μυστήρια» της Αρχαιολογίας είναι το Στόουνχεντζ, με μια ιστορικό να προσπαθεί να εξηγήσει τους πιθανούς λόγους για το οποίους έχει κατασκευαστεί.

Το Στόουνχεντζ είναι αναμφισβήτητα το πιο διάσημο απ' όλα τα κυκλικά οικοδομήματα («henge») στον κόσμο αν και -τεχνικά- το τεράστιο μνημείο από λίθους κατασκευάστηκε κάπου μεταξύ 3.000 π.Χ. και 2.000 π.Χ., σύμφωνα με την ιστορικό, Ρόουζμαρι Χιλ.

Ειδικότερα, η επιστήμονας δήλωσε στο «Live Science» το εξής:

«Η λέξη "henge" είναι ένας σχετικά νέος όρος, που ορίστηκε για πρώτη φορά το 1932 από τον Βρετανό αρχαιολόγο, Τόμας Κέντρικ, ως κυκλική κατασκευή με μια τάφρο μέσα της και συνήθως πολλές εισόδους».

Πέραν όλων αυτών, τα περισσότερα κυκλικά οικοδομήματα δεν είναι φτιαγμένα από λίθους, αλλά από ξύλο, καθώς είναι πιο εύθραυστο υλικό και πιο εύκολο στη μεταφορά του.

Μόλις τον 20ό αιώνα οι αρχαιολόγοι συνειδητοποίησαν ότι η Βρετανία είχε κάποτε πολλά ξύλινα κυκλικά οικοδομήματα, τα οποία ωστόσο αποσυντίθενται.

Ορισμένοι ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι τέτοιες κατασκευές χρησίμευαν ως ιερές περιοχές κυνηγιού, τοποθεσίες με αστρονομικά ημερολόγια για τον προσδιορισμό του χρόνου ή δομές για ενίσχυση του ήχου.

Άλλοι επιστήμονες σημείωσαν πως τέτοια οικοδομήματα στην πραγματικότητα -και ειδικότερα το Στόουνχεντζ- ήταν νεκροταφεία ή ακόμα και χώροι για θεραπεία, με κάποιους ισχυρισμούς να υποστηρίζονται από την ανασκαφή.

Η Χιλ εξήγησε:

«Βρήκαν [ανθρώπινα] λείψανα στο Στόουνχεντζ, οπότε αυτό είναι ισχυρή απόδειξη ότι ήταν ένας τόπος ταφής και ο προσανατολισμός του έχει να κάνει με το ηλιοβασίλεμα κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου. Πιστεύω, λοιπόν, ότι μπορείτε να πείτε ότι έχει να κάνει με τους νεκρούς και τα ηλιοστάσια. Δεν είναι παράλογο να το θεωρούμε ως τελετουργικό χώρο και δεν υπάρχουν στοιχεία για ανθρώπους που να έτρωγαν ή να ζούσαν εκεί».

Πάντως, σε μια άλλη παρόμοια κατασκευή, στα Τείχη Ντάρινγκτον που βρίσκονται 3,2 χιλιόμετρα μακριά από το Στόουνχεντζ, οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει ευρήματα που υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι έκαναν γιορτές εκεί.

Τέλος, η Χιλ χαρακτηρίζει ως «μυστήριο» το Στόουνχεντζ για το οποίο ο καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψή του και να διατυπώσει το πόρισμά του.

Tags:
μνημείο, Ηνωμένο Βασίλειο, Στόουνχεντζ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK