23:39 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1920)
0 22
Βρείτε μας

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, εξετάζεται το ενδεχόμενο η μετάδοση του κορονοϊού στον άνθρωπο να οφείλεται στα μινκ και όχι στις νυχτερίδες.

Το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να μεταδόθηκε στον άνθρωπο από τα μινκ και όχι από τις νυχτερίδες ή τους παγκολίνους, εξετάζουν οι επιστήμονες.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Γενετικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ, σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες σε εκτρεφόμενα αλλά και μινκ που ζουν ελεύθερα στη φύση, από όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού σε φάρμες στην Ολλανδία και τη Δανία, το περασμένο καλοκαίρι.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά σχετικά με αναλύσεις του RNA, εξετάζεται το ενδεχόμενο να οφείλεται στα μινκ η αρχική μετάδοση του κορονοϊού στον άνθρωπο και όχι στη νυχτερίδα» δήλωσε ο καθηγητής.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, ενώ στην Ελλάδα εξετάζεται το ενδεχόμενο εντοπισμού τους σε θετικά στον ιό δείγματα από μινκ και ανθρώπους.

Επίσης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτρης Θάνος δήλωσε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν αποτελέσματα που να δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι σε φάρμες εκτροφής μινκ στη Δυτική Μακεδονία, που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, έχουν μολυνθεί από μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, η Δανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός γούνας βιζόν στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα θανατώσει μέχρι και 17 εκατομμύρια βιζόν για να σταματήσει η εξάπλωση του Cluster 5, ενός μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, που μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους.

Πάντως μερικές ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση της Δανίας απέρριψε τελικά το ενδεχόμενο να σκοτώσει το σύνολο των 17 εκατομμυρίων εκτρεφόμενων βιζόν στη χώρα, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν είχε την απαραίτητη νομική υποστήριξη.

Στην Ελλάδα θανατώθηκαν, με απόφαση των υγειονομικών Αρχών, περίπου 2.500 μινκ σε φάρμες στο Βόιο Κοζάνης.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1920)
Tags:
COVID-19, πανδημία, επιστήμονες, παγκολίνος, μινκ, κρούσματα, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK