22:16 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Την αρχαιότερη ζωγραφιά σε σπήλαιο της Ινδονησίας, η οποία παρουσιάζει έναν άγριο χοίρο, υποστηρίζουν πως εντόπισαν μέλη ομάδας επιστημόνων.

Η παλαιότερη ζωγραφιά σε σπήλαιο ταυτοποιήθηκε από ερευνητές, σε τοποθεσία της Ινδονησίας και συγκεκριμένα στο νησί Σουλαουέσι.

Η ζωγραφιά η οποία ανακαλύφθηκε το 2017, χαρακτηρίστηκε η αρχαιότερη που έχει δημιουργηθεί από άνθρωπο από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advance.

Η ανακάλυψη και η έμπνευση πίσω από την εικόνα

Η εικόνα που παρουσιάζει ένα άγριο γουρούνι, πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον 45.500 ετών και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος του εντοπισμού της πρώιμης ανθρώπινης μετανάστευσης στην περιοχή της Αυστραλίας.

Η ζωγραφιά του άγριου χοίρου ανακαλύφθηκε από τον διδακτορικό φοιτητή Μπασράν Μπουρχάν, μέλος μιας αρχαιολογικής ομάδας που είχε εξερευνήσει αρχαίες πόλεις. Η εικόνα βρέθηκε στο σπήλαιο Leang Tedongnge, το οποίο απέχει μια ώρα με τα πόδια από τον κοντινότερο δρόμο σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα που περιβάλλεται από καθαρά ασβεστολιθικά βράχια.

Το μέρος είναι προσβάσιμο μόνο κατά τη διάρκεια της ξηρασίας καθώς, κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, οι βροχές γεμίζουν τις σπηλιές με νερό.

Αρχαίες ζωγραφιές στο σπήλαιο Leang Tedongnge στην Ινδονησία και χάρτης της περιοχής
© Φωτογραφία : Science Advances
Αρχαίες ζωγραφιές στο σπήλαιο Leang Tedongnge στην Ινδονησία και χάρτης της περιοχής

Η ζωγραφιά, με διαστάσεις περίπου 136 εκατοστά έως 54 εκατοστά, είναι βαμμένη με σκούρο κόκκινο χρώμα ώχρας και περιλαμβάνει ένα κοντό λοφίο με ορθωμένα μαλλιά μαζί με ένα ζευγάρι από σχέδια που μοιάζουν με κέρατα, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των ενήλικων αρσενικών χοίρων του Σουλαουέσι.

Οι αρχαιολόγοι προτείνουν ότι ο χοίρος παρατηρεί άλλους χοίρους των οποίων οι ζωγραφιές δεν κατάφεραν να διατηρηθούν. «Ο χοίρος φαίνεται να παρατηρεί μια μάχη ή κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ δύο άλλων χοίρων» αναφέρει ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Άνταμ Μπρουμ.

Οι άνθρωποι κυνηγούσαν αυτόν τον τύπο χοίρου για δεκάδες χιλιάδες χρόνια και αυτά τα ζώα αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της προϊστορικής τέχνης της περιοχής, ειδικά κατά την εποχή των παγετώνων.

Στο πάνω μέρος του πίνακα βρίσκονται δύο αποτυπώματα από παλάμες και οι επιστήμονες ελπίζουν να βρουν δείγματα DNA, καθώς οι αρχαίοι άνθρωποι έβαζαν τις παλάμες τους σε μια επιφάνεια και έπειτα έφτυναν τη χρωστική ουσία πάνω τους.

Η ταυτότητα του «καλλιτέχνη»

Προς το παρόν, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι ο «καλλιτέχνης» ήταν Homo sapiens, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα άλλο εξαφανισμένο ανθρώπινο είδος, όπως ένας Denisovan. «Οι άνθρωποι που το έφτιαξαν ήταν απόλυτα μοντέρνοι, ήταν ακριβώς σαν εμάς, είχαν όλη την ικανότητα και τα εργαλεία για να κάνουν οποιαδήποτε ζωγραφική που τους άρεσε», εξήγησε ο αρχαιολόγος Μαξίμ Ομπέρ. Σύμφωνα με τον Ομπέρ, η εργαστηριακή ανάλυση δείχνει ότι η εικόνα είναι τουλάχιστον 45.500 ετών, «αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ παλαιότερη, επειδή η χρονολόγηση που χρησιμοποιούμε εξετάζει μόνο τον ασβεστίτη».

Η παλαιότερη ζωγραφική σπηλαίου βρέθηκε από την ίδια αρχαιολογική ομάδα στο Σουλαουέσι.

Tags:
επιστημονική μελέτη, έρευνα, Ινδονησία, σπηλιά, αρχαιολογική ανακάλυψη, αρχαιολογία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK