06:33 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Από
Εμβόλιο κορονοϊού (1516)
0 110
Βρείτε μας

Πόσο πιθανό είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδεχθεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, ως όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας; Τα βήματα προς την έγκριση.

Από το καλοκαίρι έως και σήμερα που το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ξεκίνησε να δοκιμάζεται, να μπαίνει στην παραγωγή και να χρησιμοποιείται κανονικά, αντιμετώπισε μια πληθώρα αντιδράσεων από τον δυτικό κόσμο«Οι Ρώσοι βιάστηκαν, το εμβόλιο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό» μετέδιδαν δυτικά ΜΜΕ.

Όμως μετά από μια σύμπραξη της βρετανικής και της ρωσικής κοινοπραξίας όσον αφορά το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό, το κλίμα φαίνεται να διαφοροποιείται και η ΕΕ μοιάζει περισσότερο «ανοιχτή» στο να συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ρωσία στο πλαίσιο της κοινής μάχης απέναντι στην πανδημία.

Η αίτηση του Sputnik V για άδεια έκτακτης ανάγκης υποβλήθηκε από το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων RDIF στις 22 Δεκεμβρίου.

Όμως ενώ είχε υποβληθεί η αίτηση έκτακτης ανάγκης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε στις 5 Ιανουαρίου ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προκαταρκτικά στάδια και ότι δεν έχει υποβληθεί αίτημα για επιστημονική θεώρηση από τον EMA (σ.σ την αρμόδια αρχή).

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την υγεία επισήμανε ότι η κατασκευαστική εταιρεία δεν ζήτησε πιστοποίηση του εμβολίου για την αγορά της ΕΕ.

«Δεν έχει υποβληθεί φάκελος μέχρι στιγμής. Αξιοπερίεργο αποτελεί το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία στην ελεύθερη βιβλιογραφία ενώ υπάρχουν για όλα τα υπόλοιπα εμβόλια. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε πώς λειτουργεί το ρωσικό εμβόλιο. Πάντως εκτιμώ ότι η ΕΕ θα προτιμήσει προϊόντα που προέρχονται από την ίδια την ΕΕ» αναφέρει στο Sputnik o Στέλιος Χατζηπαναγιώτου, αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου Αιγινητείου Νοσοκομείου.

Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη 14/1 η επίσημη αίτηση έγκρισης του εμβολίου Sputnik V προς την ΕΕ θα υποβληθεί τον Φεβρουάριο.

 «Η ΕΕ ενδέχεται να κάνει κάποια βήματα πίσω για το Sputnik V. Από τη στιγμή που η AstraZeneca συνεργάζεται με τους αρμόδιους ρωσικούς φορείς εκτιμώ ότι είναι ένα παράθυρο για πιθανή είσοδό του στην Ευρώπη» επισημαίνει στο Sputnik ο ειδικός παθολόγος Πέτρος Αρκουμάνης.

Καθώς έχει σπουδάσει ιατρική στη Σοβιετική Ένωση, είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει πιο επισταμένα το ρωσικό Sputnik V από το καλοκαίρι έως σήμερα και θεωρεί ότι τα αποτελέσματα του ρωσικού εμβολίου είναι ελπιδοφόρα.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου το επιστημονικό ερευνητικό κέντρο Γκαμαλέγια, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF), η ρωσική φαρμακευτική εταιρεία R-Pharm και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ανάπτυξης του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

«Τα εμβόλια που έχουν αναπτύξει αυτοί οι ρωσικοί και οι βρετανικοί οργανισμοί έχουν παρόμοια τεχνογνωσία» προσθέτει ο κ. Αρκουμάνης.

Την ιστορική συμφωνία συνεργασίας εξήρε στα τέλη Δεκεμβρίου και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τονίζοντας ότι αποτελεί «πειστικό παράδειγμα ένωσης επιστημονικών δυνάμεων, τεχνολογιών, επενδύσεων για χάρη του κοινού σκοπού, την προστασία της ζωής, της υγείας και ασφάλειας εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη».

Παράλληλα απέδωσε τα εύσημα στον πρωταγωνιστικό ρόλο Ρώσων επιστημόνων στην δημιουργία όχι μόνο ενός αλλά τριών αποτελεσματικών εμβολίων που ή θα αποτρέψουν την ασθένεια, ή θα κάνουν πιο ήπια τα συμπτώματά της.

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προχωρά τις διαδικασίες για να επιτευχθεί πιο άμεσα η διεθνής πιστοποίηση του Sputnik V.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρωσικό εμβόλιο βρίσκεται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Αίγυπτο, την Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Βενεζουέλα.

Το Sputnik V, που αναπτύχθηκε από το ρωσικό ερευνητικό ινστιτούτο Γκαμαλέγια σε συνδυασμό με το RDIF, ήταν 90% αποτελεσματικό σε συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές μετά από τρεις φάσεις ελέγχου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1516)
Tags:
AstraZeneca, ΕΕ, Sputnik V, Ρωσία, εμβόλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK