06:38 09 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Πολλοί άνθρωποι είναι εθισμένοι στο φαγητό και Ρωσίδα ενδοκρινολόγος επεσήμανε ανησυχητικά σημάδια για τη διάγνωση αυτής της συμπεριφοράς.

Διάφορα πειράματα, που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα και ανθρώπους, έδειξαν ότι -σε ορισμένες περιπτώσεις- η τροφή ενεργοποιεί τα ίδια κέντρα ανταμοιβής και ευχαρίστησης στον εγκέφαλο με τα εθιστικά φάρμακα και, μάλιστα, η αντίδραση παρατηρείται κυρίως κατά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι. 

Η Ρωσίδα ενδοκρινολόγος Ζούκια Πάβλοβα, με ανάρτησή της στο Instagram, αναφέρθηκε στον εθισμό στα τρόφιμα και κατονόμασε μερικά ανησυχητικά σημάδια, που πρέπει να γνωρίζουν οι άνθρωποι.

Σύμφωνα με την επιστήμονα, εάν ένα άτομο έχει τουλάχιστον τρία από αυτά τα χαρακτηριστικά, συνιστάται να ζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού.

Ένα άτομο που έχει αυτό το είδος διατροφικής διαταραχής, σκέφτεται συνεχώς το φαγητό και νιώθει ότι τρώει κάτι ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας, σύμφωνα με τη γιατρό.

Η ίδια τόνισε, ακόμα, ότι ένα από τα αγαπημένα χόμπι των ανθρώπων με τη συγκεκριμένη διαταραχή είναι η επίσκεψη σε εστιατόρια και καφετέριες, που σχετίζονται άμεσα με την πρόσληψη τροφής. 

Ένα άλλο σημάδι ότι η σχέση με την τροφή είναι ανθυγιεινή, αφορά στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στη διάθεση και το φαγητό.

Συγκεκριμένα, αν μετά το φαγητό το άτομο γίνεται πολύ χαρούμενο και, από την άλλη πλευρά, αν είναι ευερέθιστο με την παραμικρή αίσθηση της πείνας, τότε είναι πιθανό να υπάρχει τάση για εθισμό στα τρόφιμα.

Η γιατρός θεωρεί, επίσης, ότι το αίσθημα ενοχής μετά το φαγητό είναι ένα σαφές σύμπτωμα ψυχολογικών προβλημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή.

Μάλιστα, η καταναγκαστική διατροφή θεωρείται από πολλούς ειδικούς ως εθισμός στη συμπεριφορά, δηλαδή ως μια συνήθεια που είναι πέρα από τον έλεγχο του ατόμου, όπως είναι ο εθισμός στα ψώνια ή στα τυχερά παιχνίδια.

Οι άνθρωποι που εθίζονται στα τρόφιμα, συχνά συνεχίζουν να τρώνε παρά τις αρνητικές συνέπειες των ενεργειών τους.

Επίσης, οι άνθρωποι με εθισμό στο φαγητό δεν είναι ασυνήθιστο να έχουν πρόβλημα στο να σταματήσουν την εν λόγω συμπεριφορά τους, ακόμα και αν έχουν αποπειραθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν.

Η βοήθεια ενός επαγγελματία είναι απαραίτητη για τη διάγνωση και τη θεραπεία του εθισμού στα τρόφιμα.

Tags:
όρεξη για φαγητό, φαγητό, διατροφή, τρόφιμα, εθισμός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK