21:44 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία στον κόσμο. Μέχρι την προηγούμενη βδομάδα είχε εντοπιστεί σε 60 χώρες και περιοχές, δηλαδή 10 περισσότερες από τις 12 Ιανουαρίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμος Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι μέχρι την προηγούμενη βδομάδα η μετάλλαξη του κορονοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στην Βρετανία έχει πλέον εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 60 χώρες, αριθμός μεγαλύτερος κατά 10, από τις 12 Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος, το οποίο είναι επίσης πιο μεταδοτικό όπως το βρετανικό, έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 23 χώρες, δηλαδή τρεις περισσότερες σε σχέση με τις 12 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Παράλληλα, ο οργανισμός επεσήμανε ότι παρακολουθεί την εξάπλωση δύο ακόμη μεταλλάξεων στην πολιτεία Αμαζόνας και σε τέσσερα άτομα στην Ιαπωνία προερχόμενα από τη Βραζιλία.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ λίγες διαθέσιμες πληροφορίες για να εκτιμηθεί αν έχει αλλάξει η μεταδοτικότητα ή η σοβαρότητα (της COVID-19) λόγω των νέων αυτών παραλλαγμένων στελεχών» αναφέρει ο ΠΟΥ.

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική μετάλλαξη εντοπίστηκε στα μέσα Δεκεμβρίου και θεωρείται από τους επιστήμονες ως 50% με 70% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2.

Τόσο το βρετανικό όσο και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος δεν είναι πιο θανατηφόρα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες, όμως μπορούν να μολύνουν ταχύτερα τους ανθρώπους αυξάνοντας δυνητικά πιο γρήγορα και την πίεση των συστημάτων υγείας.

Tags:
μετάλλαξη, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πανδημία, κρούσματα, COVID-19, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK