16:25 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 21
Βρείτε μας

Τα σπερματοζωάρια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, επιδίδονται σε μια «κούρσα» θανάτου για να καταφέρουν να φτάσουν στο ωάριο.

Γενετιστές από το Ινστιτούτο Μοριακής Γενετικής Max Planck στο Βερολίνο, ανακάλυψαν μια γενετική παραλλαγή στα ποντίκια που επιτρέπει στα σπερματοζωάριά τους να δηλητηριάσουν τους ανταγωνιστές τους πριν ακόμη ξεκινήσει η «κούρσα» προς το ωάριο. 

Η δηλητηρίαση γίνεται τη στιγμή που τα σπερματοζωάρια βρίσκονται σε εξέλιξη και προτού φτάσουν στη «γραμμή εκκίνησης», εμποδίζοντας τα άλλα να καταφέρουν να βρουν τον δρόμο για το ωάριο.

«Φανταστείτε έναν μαραθώνιο στον οποίο όλοι οι συμμετέχοντες πίνουν δηλητηριασμένο νερό, αλλά μερικοί δρομείς παίρνουν και το αντίδοτο» εξηγεί ο διευθυντής του ινστιτούτου Μπερνάρτν Χερντ.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης σε κάποιες περιπτώσεις όπου τα σπέρματα - δολοφόνοι, τους οποίους ο Χέρμαν αποκαλεί «αδίστακτους ανταγωνιστές» δέχονταν υπερβολική δόση από το δικό τους δηλητήριο εάν σκότωναν πάρα πολλούς αντιπάλους.

Η έρευνα επικεντρώνεται στη λειτουργία ενός συγκεκριμένου διακόπτη πρωτεΐνης που ονομάζεται RAC1, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας σε μια «κούρσα» ζωής ή θανάτου.

Εάν αυτή παρεμποδιστεί με οποιονδήποτε τρόπο, το εσωτερικό τους σύστημα καθοδήγησης αποτυγχάνει, και οι ελπίδες τους να φτάσουν στο ωάριο κάνουν φτερά.

Γενετική έρευνα όπως αυτή, ανεξάρτητα από το ον που αφορά, μπορεί να δώσει γνώσεις και να συμβάλει στην κατανόηση από τη μεριά της ανθρωπότητας για την ευρύτερη διαδικασία της εξέλιξης σε όλα τα είδη.

Tags:
δηλητηρίαση, δηλητήριο, ωάριο, έρευνα, Επιστήμη, σπέρμα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK