15:32 06 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η τακτική κατανάλωση τσίχλας μπορεί να προκαλέσει ένα ανεπιθύμητο σύμπτωμα, λόγω της ξυλιτόλης, ενός γλυκαντικού που δεν διαλύεται εντελώς κατά την πέψη.

Δυσάρεστες συνέπειες μπορεί να έχει η συστηματική κατανάλωση τσίχλας, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο και καθηγητή στο πρώτο κρατικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, Αλεξέι Μπουγεβέροφ, η τσίχλα μπορεί συχνά να προκαλέσει διάρροια.

Αυτό οφείλεται στην ξυλιτόλη, ένα γλυκαντικό που δεν διαλύεται εντελώς κατά την πέψη. Η ξυλιτόλη εμπεριέχεται κυρίως στις τσίχλες χωρίς ζάχαρη.

Όπως εξηγεί ο ειδικός, το μάσημα της τσίχλας συμβάλλει στην έκκριση του σάλιου αλλά και γαστρικών υγρών, ελλείψει τροφής.

Επομένως, εάν ο ασθενής πάσχει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία περιλαμβάνει την απόρριψη όξινων περιεχομένων από το στομάχι στον οισοφάγο, η τσίχλα μπορεί να προκαλέσει αρνητική αντίδραση στο στομάχι, σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο.

Όπως επισημαίνει, η κατανάλωση τσίχλας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να την καταστήσει «γόνιμο έδαφος» για επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

«Η τσίχλα δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα, δεν αντικαθιστά το νήμα, επειδή δεν καθαρίζει τα δόντια, όπως οι παραδοσιακοί τρόποι. Είναι ακόμη πιθανό, ειδικά αν μασάτε για μεγάλο χρονικό διάστημα, να γίνει "έδαφος" αναπαραγωγής μικροοργανισμών. Αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα, το άτομο μασά τα μικρόβιά του» τονίζει ο γιατρός.

Tags:
τσίχλα, στομάχι, Υγεία, μαστίχα, διάρροια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK