18:21 05 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1563)
0 11
Βρείτε μας

Ερωτήματα προκάλεσε η αιφνίδια παράλυση των κάτω άκρων, το σύνδρομο Guillain-Barré της 40χρονης νοσηλεύτριας στην Κέρκυρα, μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Ωστόσο, οι ειδικοί απαντούν ότι είναι πιθανότερο η νευρολογική πάθηση να προκληθεί από τον ίδιο τον ιό και όχι από το εμβόλιο.

Η περίπτωση της 40χρονης νοσηλεύτριας στην Κέρκυρα που εμφάνισε αιφνίδια παράλυση των κάτω άκρων, το αποκαλούμενο σύνδρομο Guillain-Barré έγινε αφορμή για να αρχίσει ένας διάλογος για τη συσχέτιση με τον κορονοϊό και το εμβόλιο κατά της COVID-19, με δεδομένο ότι η νοσηλεύτρια είχε λάβει τη δεύτερη δόση λίγες ημέρες πριν την εκδήλωση του συνδρόμου.

Μάλιστα, η συσχέτιση του συνδρόμου με παρενέργειες του εμβολίου τις οποίες διατύπωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα. 

Υπάρχει όμως κάποια σύνδεση του εμβολιασμού με την εμφάνιση του συνδρόμου Guillain-Barré; O καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε χθες, μιλώντας στο MEGA, έκπληκτος από τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ.

«Αν ενθυμούμαι, είναι ένας νοσηλευτής, θέλω να του πω ότι δεν έχει το επιστημονικό υπόβαθρο να κρίνει αν το σύνδρομο Guillain-Barré, το σύμπτωμα που παρουσίασε η νοσηλεύτρια, οφείλεται στο συγκεκριμένο εμβόλιο. Όσα λέει είναι αχαρακτήριστα, και απαράδεκτα» τόνισε αρχικά.

«Σε όλο τον κόσμο ως σήμερα έχουν γίνει 150 εκατ. εμβόλια. Δεν έχει υπάρξει ποτέ αυτή η επιπλοκή. Ο ΕΟΔΥ των ΗΠΑ έχει επίσημη οδηγία ότι όσοι έχουν περάσει Guillain-Barré στο παρελθόν, οφείλουν να εμβολιαστούν, γιατί αν κολλήσουν κορονοϊό, έχουν οκτώ φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν Guillain-Barré» διευκρίνισε.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, Διευθυντής Β’ Νευρολογική Κλινική ΕΚΠΑ Γιώργος Τσιβγούλης, ο ίδιος ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο Guillain-Barré.

«Αντιθέτως δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στον εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19 και του συνδρόμου Guillain-Barré».

Πάντως, πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση ο φάκελος θα πρέπει να αξιολογηθεί από τη δέουσα επιτροπή, αλλά για τρεις λόγους θα πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι θα πρέπει να εμβολιαστούμε σχετικά πάντα με το σύνδρομο Guillain-Barré .

«Δεν υπάρχουν παρόμοια περιστατικά στις εγκριτικές μελέτες των εμβολίων που χρησιμοποίησαν τεχνολογία mRNA. Δεύτερον δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να υπάρχουν γενικές αναφορές από άλλα κράτη του κόσμου ότι ο συγκεκριμένος εμβολιασμός προκάλεσε αυτό το σύνδρομο. Πρέπει αυτό να το δούμε και βεβαίως τα δεδομένα αλλάζουν κάθε μέρα. Και τρίτον, το συγκεκριμένο περιστατικό μπορεί να έπαθε Guillain-Barré (της Κέρκυρας εννοεί) γιατί είχε μία άλλη λοίμωξη, παραδείγματος χάριν, από ιό της γρίπης ή από κάποιο άλλο μικρόβιο, όπως το καλμπυλοβακτηρίδιο της νήστιδας».

Τι είναι το σύνδρομο Guillain-Barré

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύνδρομο Guillain-Barré είναι μία βαριά νευροπάθεια. Το 60% αν πάρει κατάλληλη θεραπεία θα έχει πλήρη ίαση, ένα 5% μπορεί να καταλήξει, ένα 15% μπορεί να έχει μία μέτρια ή σοβαρή υπολειμματική αναπηρία και το υπόλοιπο 20% μπορεί να έχει κάποια πολύ ήπια νευρολογικά ελλείματα τα οποία δεν θα το επηρεάζουν καθόλου στην καθημερινότητά του και στη λειτουργικότητά του. 

«Υπάρχουν κάποιες ασθενείς συσχετίσεις, πολύ ασθενείς ότι κάποια εμβόλια (άλλα όχι για COVID) μπορεί σαν παρενέργεια να έχουν το Guillain-Barré, αλλά αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι η ίδια η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης ή τον SARS- CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID έχει πολύ πιο ισχυρή συσχέτιση με την εκδήλωση Guillain-Barré από το εμβόλιο».

Πώς προκαλείται το σύνδρομο Guillain-Barré

Το σύνδρομο Guillain-Barré, GBS, είναι μια ταχεία μυϊκή αδυναμία που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα που καταστρέφει το περιφερικό νευρικό σύστημα. Τα αρχικά συμπτώματα είναι συνήθως αλλαγές στην αίσθηση ή τον πόνο μαζί με την μυϊκή αδυναμία, ξεκινώντας από τα πόδια και τα χέρια, συχνά εξαπλώνεται στους βραχίονες και στο άνω μέρος του σώματος, με αμφότερες τις πλευρές να εμπλέκονται. Τα συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν σε ώρες έως μερικές εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης, η διαταραχή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, με περίπου το 15% των ανθρώπων να αναπτύσσουν αδυναμία των αναπνευστικών μυών και συνεπώς να απαιτούν μηχανικό αερισμό. Ορισμένοι επηρεάζονται από αλλαγές στη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. 

Άγνωστη η αιτία για το σύνδρομο Guillain-Barré

Αν και η αιτία είναι άγνωστη, ο υποκείμενος μηχανισμός περιλαμβάνει μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος προσβάλλει λανθασμένα τα περιφερειακά νεύρα και βλάπτει τη μόνωση μυελίνης τους, όπως αναφέρεται στο Βικιπαίδεια.

Μερικές φορές αυτή η ανοσολογική δυσλειτουργία προκαλείται από μια λοίμωξη ή, λιγότερο συχνά, από χειρουργική επέμβαση και σπάνια από εμβολιασμό. Η διάγνωση γίνεται συνήθως με βάση τα σημεία και τα συμπτώματα, του αποκλεισμού εναλλακτικών αιτίων και υποστηριζόμενη από δοκιμασίες όπως μελέτες αγωγιμότητας νεύρων και εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι σπάνιο, με μία ή δύο περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο. Και τα δύο φύλα και όλα τα μέρη του κόσμου έχουν παρόμοια ποσοστά ασθένειας. Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από τους Γάλλους νευρολόγους Ζορζ Γκιγιέν και Ζαν Αλεξάντρ Μπαρέ, οι οποίοι μαζί με τον Γάλλο γιατρό Αντρέ Στρολ περιέγραψαν το σύνδρομο το 1916.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1563)
Tags:
Guillain-Barre, COVID-19, παράλυση, Κέρκυρα, κορονοϊός, εμβόλιο, εμβολιασμός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK