06:47 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2844)
0 0 0
Βρείτε μας

Περισσότερο ωφελεί η μείωση κινητικότητας και συγχρωτισμού ιδίως μεταξύ ηλικιωμένων παρά το κλείσιμο σχολείων, δείχνει έρευνα.

Τα κλειστά σχολεία ως μέτρο για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού ελάχιστα βοηθά στη μείωση των περιπτώσεων σοβαρής COVID-19 που θα χρειαστούν νοσηλεία.

Αντίθετα, σημαντικότερο είναι το όφελος που προκύπτει από την κοινωνική αποστασιοποίηση και τη μείωση της κινητικότητας στους διάφορους χώρους συγχρωτισμού, ιδίως μεταξύ ηλικιωμένων. 

Αυτό προκύπτει από νέα μελέτη μοντελοποίησης από Κινέζους και Αμερικανούς επιστήμονες που έκαναν χιλιάδες προσομοιώσεις για να εξετάσουν μέσω υπολογιστή διάφορα σενάρια, με στόχο να βρουν τρόπους για να μειωθούν τα σοβαρά περιστατικά λοίμωξης από κορονοϊό, χωρίς να προκληθεί μεγάλη κοινωνική αναστάτωση.

Βασικό συμπέρασμά τους είναι ότι το κλείσιμο των σχολείων συμβάλλει πολύ λιγότερο του αναμενόμενου σε κάτι τέτοιο. 

«Το σχολείο αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό ποσοστό των κοινωνικών επαφών. Είναι πιθανότερο οι άνθρωποι να εκτεθούν στον ιό σε χώρους όπως τα εστιατόρια και τα εμπορικά κέντρα. Από τη στιγμή που εστιάζουμε στις σοβαρές λοιμώξεις και στους θανάτους, το κλείσιμο των σχολείων συμβάλλει πολύ λίγο, εάν οι ηλικιωμένοι δεν προστατεύονται στους δημόσιους και άλλους χώρους», δήλωσε ο ερευνητής Κινκπένγκ Ζανγκ.

Επισημαίνεται ότι οι μαθητές είναι γενικά οι λιγότερο ευάλωτοι σε σοβαρή λοίμωξη COVID-19. Στον αντίποδα, όταν οι χώροι συνάντησης του κοινού παραμένουν ανοιχτοί, ο κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί από τους λιγότερο ευάλωτους νέους στους πιο ευάλωτους ηλικιωμένους.

Οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, του Πανεπιστημίου της Πόλης του Χονγκ Κονγκ και του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Ρενσελάερ των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Chaos» (Χάος) του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής, εστίασαν στην πόλη της Νέας Υόρκης, αλλά ανέφεραν ότι το μοντέλο τους, με τις δέουσες τροποποιήσεις, μπορεί να επεκταθεί σε οποιαδήποτε πόλη.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2844)
Tags:
επιστημονική μελέτη, κορονοϊός, COVID-19, κλειστά σχολεία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK