21:23 04 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1556)
0 01
Βρείτε μας

Να μην αναπαράγουμε βιαστικούς ή λανθασμένους συσχετισμούς της εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barré με τον εμβολιασμό τονίζει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος.

Με μια ανάρτησή του στο Facebook, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι δεν έχει αποδειχθεί ο συσχετισμός των εμβολίων και του νευρολογικού συνδρόμου Guillain-Barré και ως εκ τούτου δεν πρέπει να αναπαράγουμε βιαστικούς ή λανθασμένους συσχετισμούς για την εμφάνιση αυτού του συνδρόμου.

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι εδώ και χρόνια για πολλά άλλα εμβόλια έχει αναφερθεί χωρίς αιτιολογία, σύμφωνα με τον ίδιο, πως σχετίζονται με την εμφάνιση του συνδρόμου αν και «η χρονική συσχέτιση του εμβολιασμού με μια σπάνια ασθένεια δεν είναι επαρκής απόδειξη αιτιώδους συνάφειας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μόσιαλος παραπέμπει σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο στο περιοδικό νευρολογίας «Brain: Α journal of Neurology» κατά την οποία προκύπτει ότι δεν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της μόλυνσης από κορονοϊό και του συνδρόμου Guillain-Barré.

Σύμφωνα με την έρευνα που παραθέτει ο ειδικός, αναφέρθηκαν 47 περιπτώσεις του συνδρόμου όπου μεταξύ αυτών 13  ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, 12 πιθανές και 22 άσχετες με τη νόσο. Η μελέτη καταλήγει στο ότι «δεν αποκλείει πλήρως την πιθανότητα σύνδεσης, αλλά με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν βρέθηκαν επιδημιολογικές ή φαινοτυπικές ενδείξεις πως η λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 είναι αιτιολογική του GBS».

Δείτε εδώ του σύνολο της ανάρτησης του κ. Μόσιαλου σχετικά με το θέμα:

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1556)
Tags:
παρενέργειες, κορονοϊός, COVID-19, εμβόλιο, εμβολιασμός, Ηλίας Μόσιαλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK