10:04 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1534)
0 14
Βρείτε μας

Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο τα περισσότερα εμβόλια δεν προστατεύουν πλήρως από τη λοίμωξη, με αποτέλεσμα οι εμβολιασμένοι άνθρωποι να μπορούν να μεταφέρουν και να διαδώσουν εν αγνοία τους παθογόνα.

Ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος προειδοποιεί ότι τα εμβόλια φαίνεται να μειώνουν τη διασπορά της λοίμωξης αλλά μάλλον δεν την εξαλείφουν πλήρως. Γι’ αυτό οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταφέρουν και να διαδώσουν εν αγνοία τους παθογόνα.

Αναφέρεται στην περίπτωση 11χρονου που στις 17 Ιουνίου του 2009 επέστρεψε στις ΗΠΑ από το Ηνωμένο Βασίλειο και ενώ παρακολούθησε ένα πρόγραμμα ορθόδοξης εβραϊκής εκπαίδευσης στο Sullivan της Νέας Υόρκης, ανέπτυξε μια μυστηριώδη διόγκωση των σιελογόνων αδένων του.

Ο μικρός είχε μαγουλάδες, ή αλλιώς αερο-μεταδιδόμενη μέσω σταγονιδίων αναπνευστική λοίμωξη παρωτίτιδα. 

Τα μαθήματα συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκειά τους 400 παιδιά περνούσαν ώρες μαζί κάθε μέρα και μέχρι τη λήξη του προγράμματος. Άλλοι 22 μαθητές είχαν μολυνθεί, μαζί με τρεις ενήλικες. Καθώς οι μαθητές επέστρεψαν στα σπίτια τους, ο ιός εξαπλώθηκε στο Brooklyn, στο Rockland County, στη συνέχεια στο Ocean County και στο Orange County. Συνολικά, η επιδημία διήρκεσε έναν χρόνο και τουλάχιστον 3.502 άτομα κόλλησαν.

Όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν τι είχε συμβεί, πρότειναν ότι το στιλ μάθησης chavrusa (που περιλαμβάνει μικρή φυσική απόσταση) θα μπορούσε να φταίει για τη μετάδοση του ιού της παρωτίτιδας.

«Αυτό που φαίνεται πιο εκπληκτικό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι ο υπερ-μεταδότης μαθητής είχε ήδη λάβει μια δόση του εμβόλιου MMR (για ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά). Είναι πιθανό ότι είχε δηλαδή κάποια ανοσοπροστασία -όπως και τα άλλα εμβολιασμένα παιδιά, και ανέπτυξε σχετικά ήπια συμπτώματα χωρίς επιπλοκές-, αλλά ήταν ακόμη σε θέση να μεταφέρει τον ιό και να τον μεταδώσει σε άλλους» σημειώνει ο κ. Μόσιαλος.

Είναι περίεργο αυτό;

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο καθώς τα περισσότερα εμβόλια δεν προστατεύουν πλήρως από τη λοίμωξη, ακόμη και αν μπορούν να εμποδίσουν την εμφάνιση συμπτωμάτων. 

«Ως αποτέλεσμα, οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να μεταφέρουν και να διαδώσουν εν αγνοία τους παθογόνα. Περιστασιακά, όπως στο παράδειγμα που ανέφερα, μπορούν ακόμη και να ξεκινήσουν επιδημίες» σημειώνει.

Γιατί γίνεται αυτό;

Ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook εξηγεί ότι υπάρχουν δύο τύποι ανοσίας που επιτυγχάνονται με τα εμβόλια. Ο ένας τύπος αποτρέπει την πρόκληση σοβαρής ασθένειας από ένα παθογόνο, αλλά δεν μπορεί να το εμποδίσει να εισέλθει στο σώμα ή να πολλαπλασιαστεί.

Ο άλλος τύπος είναι η «αποστειρωτική ανοσία», η οποία μπορεί να αποτρέψει πλήρως τις λοιμώξεις ακόμη και τις ασυμπτωματικές. 

«Με κάποια πολύ γνωστά σε εμάς εμβόλια επιτυγχάνεται η μείωση της έντασης των συμπτωμάτων στους εμβολιασμένους, και έτσι οι άνθρωποι συνήθως δεν νοσηλεύονται, οι πανδημίες περιορίζονται και ελάχιστοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από λοιμώδη και μεταδοτικά νοσήματα» σημειώνει.

Σχετικά με το ποιο είναι το καλύτερο εργαλείο για τον έλεγχο του κορονοϊού είναι το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ανθρώπου.

«Το βασικό πρόβλημα όμως είναι ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα πρέπει να εκτεθεί στον ιό για να μάθει πώς να μας προστατεύει. Και μερικές φορές δεν καταφέρνει να προστατεύσει κάποιους από την ένταση της λοίμωξης».

Το πρόβλημα αυτό, συνεχίζει, το λύνουν τα εμβόλια.

«Δεν θα μείνουν ασυμπτωματικά»

Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό τονίζει ότι σύμφωνα με πρόσφατη μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε γνωρίζουμε πως τα περισσότερα άτομα που μολύνονται με τον κορονοϊό δεν θα παραμείνουν ασυμπτωματικά καθ' όλη τη διάρκεια της λοίμωξης, άρα η ασυμπτωματικότητα τελικά ενδέχεται να αντιστοιχεί σε μικρότερο ποσοστό.

Ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού, επισημαίνει.

«Τα στοιχεία δείχνουν πως η φυσική ανοσία θα διαρκεί πολλούς μήνες, αν και είναι δυνατή η επαναμόλυνση (ιδιαίτερα μετά από ήπια ασθένεια). Το εμβόλιο πιθανότατα θα παρέχει παρόμοιο χρονικό διάστημα προστασίας, και θα το γνωρίζουμε και αυτό σύντομα» τονίζει.

Ωστόσο, ακόμα και αν η προστασία δεν είναι μόνιμη, είτε λόγω εξασθενημένης ανοσίας είτε λόγω νέων παραλλαγών του ιού, «οι μεταγενέστερες λοιμώξεις πιθανότατα θα είναι λιγότερο σοβαρές για εκείνους των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είχε την ευκαιρία να εκτεθεί στον ιό, είτε μέσω της λοίμωξης είτε μέσω του εμβολιασμού».

«Επίσης, να θυμόμαστε πως ο μαζικός εμβολιασμός - όπως ήδη γνωρίζουμε από το Ισραήλ-  οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις στον αριθμό των νέων λοιμώξεων αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων από τη λοίμωξη. Αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, και όχι η έκθεση στον ιό» αναφέρει κλείνοντας.
Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1534)
Tags:
Ηλίας Μόσιαλος, κορονοϊός, COVID-19, εμβολιασμός, εμβόλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK