10:43 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η μουσική ηρεμεί τον εγκέφαλο και είναι διέξοδος για την έκφραση των συναισθημάτων των ανθρώπων και νέα έρευνα καταδεικνύει τα κατάλληλα είδη για χαλάρωση.

Τούρκοι επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα και με αυτήν βρήκαν τα καλύτερα είδη μουσικής για χαλάρωση, και αυτά δεν είναι άλλο από τη heavy metal ή τα hits της ποπ του 1980 και του 2000. 

Ωστόσο, ταυτόχρονα, η techno, η dubstep και η chill out μουσική προκαλούν άνοδο στους καρδιακούς παλμούς και αυξημένα επίπεδα άγχους, σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου «Vera Clinic», που επικαλείται σε σχετικό δημοσίευμα το mixmag.net.

Συγκεκριμένα, 1.540 εθελοντές ηλικίας μεταξύ 18 και 65 ετών που είχαν συνδεθεί με όργανα παρακολούθησης καρδιακού ρυθμού και αρτηριακής πίεσης, συμμετείχαν στην έρευνα.

Οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες να ακούσουν λίστες αναπαραγωγής στο Spotify με διαφορετικά μουσικά είδη, ενώ κατέγραφαν αλλαγές στην κατάστασή τους.

Από την πλευρά του, ο ειδικός Ομέρ Αβλανμίς δήλωσε:

«Τα καλύτερα ποπ τραγούδια της δεκαετίας του '80 θα μπορούσαν να δημιουργήσουν θετική νοσταλγία σε πολλούς ανθρώπους και οι αισιόδοξοι, upbeat ήχοι μπορούν να προκαλέσουν απελευθέρωση ενδορφινών και σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ενισχύοντας τα συναισθήματα της ευτυχίας και της ηρεμίας. Όσον αφορά στη heavy metal, η επιθετική μουσική βοηθά τους ακροατές να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους και, ως αποτέλεσμα, οδηγούν σε καλύτερη ευημερία».

Tags:
χαλάρωση, έρευνα, μουσική
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK