19:20 05 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Κρούσματα βουβωνικής πανώλης έκαναν την εμφάνισή τους τόσο στη Μογγολία αλλά και στη Δημοκρατία του Κονγκό το τελευταίο έτος.

Μια από τις ασθένειες που μάλιστα έχει μετατραπεί πριν από χρόνια και σε πανδημία, είναι και η πανώλη που έχει κοστίσει στο παρελθόν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Τον τελευταίο χρόνο βουβωνική πανώλη έχει εμφανιστεί σε χώρες όπως το Κονγκό και η Μογγολία.

Τι είναι η πανώλη

Η πανώλη, γνωστή και ως πανούκλα, είναι οξεία λοιμώδης νόσος, που προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis (παστερέλλα του Υερσέν). Μεταδίδεται στον άνθρωπο από το τσίμπημα ψύλλων που παρασιτούν σε αρουραίους. Πρόκειται για βαριά ασθένεια, με υψηλό πυρετό και τοξική κατάσταση. Εμφανίζεται δε σε τρεις μορφές:

  • Βουβωνική (έντονη αιμορραγική λεμφαδενίτιδα),
  • πνευμονική, που είναι ιδιαίτερα μολυσματική μορφή (βαριά πνευμονία)
  • σηψαιμική.

Τι είναι η βουβωνική πανώλη

Η βουβωνική πανώλη είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος πανώλης και, σύμφωνα με το iatropedia.gr, προκαλεί εξογκώματα από πολύ πρησμένους και επώδυνους λεμφαδένες κάτω από τα χέρια, στον λαιμό ή στη βουβωνική χώρα. Αν δεν υπάρξει θεραπεία, τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος.

Η πανώλη προκαλείται από βακτήρια και έχει χαραχθεί στη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας ως η πανδημία που αφάνισε πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους στη διάρκεια του Μεσαίωνα. Κάθε χρόνο περίπου 1.000 με 2.000 άνθρωποι μολύνονται από διαφορετικούς τύπους πανώλης, ενώ τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν κρούσματα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Μαδαγασκάρη και το Περού.

Σύμφωνα με την Αθηνά Στούπη, παθολόγο-λοιμωξιολόγο, Διευθύντρια Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών θα ήταν πολύ δύσκολο να απειληθεί η χώρα μας από αυτή καθώς προκαλείται από βακτήριο, και έτσι, σε αντίθεση με την COVID-19, αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά.

Tags:
ασθένειες, ασθένεια, πανδημία, πανούκλα, βουβωνική πανώλη, πανώλη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK