18:41 05 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η έρευνα θα μπορούσε να εφαρμοστεί προληπτικά για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων βελτιώνοντας τις συνήθειες ύπνου και των ονείρων τους.

Νέα μελέτη δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία επιστήμονες σε 4 χώρες λένε πως είναι δυνατόν να επικοινωνούμε με τους ανθρώπους ενώ ονειρεύονται.

Σε αρκετές περιπτώσεις τα άτομα είναι σε θέση να απαντήσουν σε ερωτήσεις που θέλουν ως απάντηση το ναι και το όχι, μέχρι και να λύσουν απλές μαθηματικές ασκήσεις με την κίνηση του προσώπου και των ματιών.

Ο γνωστός νευροεπιστήμονας και ο συγγραφέας της μελέτης, Κέν Πάλερ  και οι συνεργάτες του στο Northwestern University στο Σικάγο μελετούν εδώ και χρόνια τη σχέση μεταξύ ύπνου και μνήμης. Συνήθως πιστεύεται ότι ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την αποθήκευση αναμνήσεων που δημιουργούνται καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, λίγα είναι ακόμη κατανοητά για αυτήν τη διαδικασία και πώς τα όνειρα μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

Ένας λόγος για τον οποίο είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τα όνειρα είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δυσκολεύονται να θυμηθούν τι ονειρεύτηκαν.

Η προηγούμενη έρευνά τους έδειξε ότι οι άνθρωποι μπορούν να επηρεαστούν από ήχους από τον έξω κόσμο ενώ κοιμούνται. Άλλες έρευνες έχουν προτείνει ότι τα άτομα που ισχυρίζονται ότι έχουν έλεγχο των ονείρων τους μπορούν πιθανότατα, μέσω κινήσεων των ματιών τους, να στέλνουν σήμα σε εξωτερικούς παρατηρητές.

Η ομάδα του Πάλερ υποστηρίζει ότι μπορεί να είναι δυνατή η αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των ατόμων που βλέπουν όνειρα και των παρατηρητών και ότι όταν ξυπνήσουν θα μπορούν να θυμούνται τις συνομιλίες τους μαζί τους.

«Οι ερευνητικές ομάδες διεξήγαγαν μελέτες ανεξάρτητα και στη συνέχεια ανακαλύψαμε ότι είχαμε κάνει παρόμοιες μελέτες σε διαφορετικές χώρες. Στη συνέχεια, αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε όλα τα αποτελέσματά μας μαζί», δήλωσε ο Πάλερ. 

Συνολικά, στη μελέτη συμμετείχαν 36 εθελοντές. Σε 57 συνεδρίες ύπνου, το 26% των συμμετεχόντων μπόρεσαν να σηματοδοτήσουν ότι μπήκαν σε ένα συνειδητό όνειρο μέσω της κίνησης των ματιών τους.  Σε αυτές τις επιτυχημένες συνεδρίες, οι επιστήμονες μπόρεσαν να πάρουν τουλάχιστον μία σωστή απάντηση σε μια ερώτηση. 

Όταν ρωτήθηκαν οι εθελοντές για τις εμπειρίες τους, ορισμένοι ανέφεραν ότι μπορούσαν να θυμηθούν τις οδηγίες πριν από το όνειρο που είχαν λάβει και προσπάθησαν να τις πραγματοποιήσουν. Μερικοί ανέφεραν επίσης ότι άκουσαν τις ερωτήσεις που είχαν κατά τη διάρκεια του ονείρου, αν και όχι πάντα με τους ίδιους τρόπους. 

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η έρευνα θα μπορούσε να εφαρμοστεί προληπτικά για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων βελτιώνοντας τις συνήθειες ύπνου και των ονείρων τους.

Tags:
επικοινωνία, επιστήμονες, όνειρο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK