02:51 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1512)
0 10
Βρείτε μας

Κατηγορηματική απέναντι στον εμβολιασμό ατόμων με σύνδρομο Guillain-Barre είναι διαπανεπιστημιακή έρευνα με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων.

Δεν σχετίζεται η εκδήλωση του συνδρόμου Guillain-Barre προς το παρόν με τον εμβολιασμός έναντι του κορονοϊού, ενώ αν κάποιος νοσήσει από τον ιό κινδυνεύει σχεδόν οκτώ φορές περισσότερο να πάθει το σύνδρομο, σύμφωνα με ανάλυση επιστημόνων του ΕΚΠΑ. 

Ακόμη, οι ασθενείς που πάσχουν από ανοσμία και υπογευσία, έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν το σύνδρομο Guillain-Barre, σύμφωνα με την μετα-ανάλυση για τη συσχέτιση της λοίμωξης με κορονοϊό με το σύνδρομο Guillain-Barre που πραγματοποίησαν επιστήμονες του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημίου της Πάτρας και του Πανεπιστημίου Μακμάστερ του Καναδά, με κύριο ερευνητή τον καθηγητή Νευρολογίας του ΕΚΠΑ & διευθυντή της Β Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ», αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων κ. Γιώργο Τσιβγούλη, που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ανά 100.000 ασθενείς με κορονοϊό οι 15 θα το εκδηλώσουν

«Συμπεριλάβαμε δεδομένα από συνολικά 18 δημοσιευμένες έρευνες στις οποίες μελετήθηκαν 136.746 ασθενείς με νόσο COVID-19 από την Ευρώπη (Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία), τη Νότια Αμερική (Βραζιλία) και την Ασία (Σιγκαπούρη, Ινδία, Ιράν). Στη μετα ανάλυση μας, βρήκαμε ότι μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται με νευρολογικές επιπλοκές σχετιζόμενες με τη νόσο COVID-19, ο επιπολασμός του συνδρόμου GBS είναι 8.7%. Το πιο σημαντικό εύρημα της μελέτης μας όμως είναι ότι ανά 100.000 ασθενείς που θα νοσήσουν με κορονοϊό οι 15 θα εκδηλώσουν σύνδρομο Guillain-Barre GBS. Προ Covid εποχής ο επιπολασμός του GBS στο γενικό πληθυσμό είναι μικρότερoς από 2 περιστατικά ανά 100.000 άτομα. Επίσης ασθενείς που έχουν νόσο COVID-19 και σύνδρομο Guillain-Barre δεν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου και διασωλήνωσης σε σχέση με τους ασθενείς που πάσχουν μόνο από το σύνδρομο Guillain-Barre χωρίς να νοσούν ταυτόχρονα από κορονοϊό».

Τέλος, ξεκαθαρίζει τη συσχέτιση του συνδρόμου με τον εμβολιασμό που είναι σε εξέλιξη υπογραμμίζοντας πως το CDC της Αμερικής συνέστησε στις 30 Δεκεμβρίου του 2020 ότι οι ασθενείς που έχουν ιστορικό Guillain-Barre πρέπει να εμβολιάζονται κανονικά.

Μάλιστα, πριν από δέκα ημέρες επικαιροποιήθηκε η σύσταση και οδηγία του CDC, όπου και φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι το GBS δεν αποτελεί αντένδειξη για εμβολιασμό.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1512)
Tags:
έρευνες, έρευνα, εμβόλιο, εμβόλια, κορονοϊός, Guillain-Barre
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK