ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός Ελλάδα (1726)
0 10
Βρείτε μας

Η ψυχολόγος Ευγενία Δουβαρά μίλησε στο Sputnik για τις προεκτάσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία μας και δίνει συμβουλές ώστε αυτή η περίοδος να γίνει λιγότερο δύσκολη για όλους.

Πέρα από τον φόβο που μας προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη μοναξιά που συνοδεύει τον περιορισμό στο σπίτι, η οποία κάνει αυτή την περίοδο ακόμα πιο δύσκολη. Η Ευγενία Δουβαρά, ψυχολόγος, παιδοψυχολόγος (MSc), υπαρξιακή-συστημική ψυχοθεραπεύτρια (www.douvara.gr) και συγγραφέας του παιδικού βιβλίου «Η μαύρη και η λευκή πέτρα» (εκδ. Οσελότος), μίλησε στο Sputnik για τις προεκτάσεις της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης στην ψυχική υγεία μας και έδωσε συμβουλές ώστε να τις διαχειριστούμε.

Από την εμπειρία σας, έχει επηρεαστεί ο κόσμος σε επίπεδο ψυχικής υγείας από τον περιορισμό στο σπίτι λόγω του κορονοϊού;

«Στη χώρα μας, μετά τα τελευταία μέτρα για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού, οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν τις παρενέργειες του κοινωνικού περιορισμού και φέρουν αισθήματα άγχους, αγωνίας, φόβου, ανησυχίας για το μέλλον και προβληματισμού. Μπορεί να μην κινδυνεύει άμεσα η υγεία όλων, αλλά υποβόσκει η απειλή της σωματικής ασφάλειας του ατόμου και των αγαπημένων του, η καθημερινότητα έχει τροποποιηθεί κι επικρατεί ένα διάχυτο κλίμα αναστάτωσης με τα νέα που εισρέουν ακατάπαυστα από την παγκόσμια κοινότητα. Αυτό είναι απολύτως φυσικό».

Ποιες είναι οι ψυχικές συνέπειες της καραντίνας;

«Καταρχάς, ως "καραντίνα" ορίζουμε τη διαδικασία περιορισμού της μετακίνησης ανθρώπων που έχουν πιθανόν εκτεθεί σε μια μολυσματική ασθένεια, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της μόλυνσης των γύρω τους, αλλά ο όρος χρησιμοποιείται και μεταφορικά, για να περιγράψει τον κοινωνικό περιορισμό κάποιου. Όπως αναφέρεται και στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, η καραντίνα έχει συνδεθεί με μετατραυματικά συμπτώματα άγχους, σύγχυσης, θυμού, ευερεθιστότητας, αϋπνίας, κατάθλιψης. Επηρεάζεται από στρεσογόνους παράγοντες, όπως η διάρκεια της καραντίνας, η ύπαρξη επαρκούς πληροφόρησης, η παροχή επαρκών προμηθειών (φαγητού, νερού, ρούχων, στέγης), η ανία, οι φόβοι μόλυνσης και αργότερα το οικονομικό κόστος και το στίγμα».

Πώς θα διαχειριστούμε σε ψυχικό επίπεδο την παρούσα κατάσταση;

«Ο όρος "καραντίνα" προέρχεται από την ιταλική φράση "quarantina giorni" (σαράντα μέρες) και αναφέρεται στο χρονικό διάστημα των σαράντα ημερών κατά το οποίο τα βενετικά πλοία που έρχονταν από χώρες που είχαν πανούκλα παρέμεναν σε καραντίνα στ' ανοιχτά, πριν πλησιάσουν τη Βενετία. Η Ιταλία είχε και τότε χτυπηθεί. Η ιστορία επαναλαμβάνεται;…

»Το πολύτιμο μάθημα πίσω από αυτή την πληροφορία είναι ότι δεν υπάρχει αιώνια νηνεμία και ότι τα εμπόδια που συναντάμε μας προκαλούν να διευρύνουμε την κατανόησή μας και να καλλιεργούμε νέες δυνατότητες. Στη φάση που διανύουμε, προέχει να κρατάμε ψηλά το ηθικό μας, με αίσθημα ευθύνης προς τον εαυτό και τους γύρω μας, να μοιραζόμαστε σκέψεις και συναισθήματα με τους αγαπημένους μας –με όσους είναι μακριά, ακόμα περισσότερο- και να χτίζουμε άμυνες και "ψυχικά αντισώματα" με δόσεις χιούμορ και παιχνιδιού.

»Εφόσον δεν έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης, ας διατηρούμε την ψυχραιμία μας και ας στεκόμαστε μπροστά στο άγνωστο με πίστη στη ζωή, κερδίζοντας από την ανεμελιά των παιδιών και εμπνεόμενοι από τη σοφία των ηλικιωμένων. Κανένας δεν είναι μόνος του, παρά μόνο αν παραιτηθεί από το "μαζί".

»Μερικές ιδέες για τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου λόγω της καραντίνας είναι:

  • Ενασχόληση με δραστηριότητες που μας χαλαρώνουν και μας δίνουν χαρά, όπως το διάβασμα, η παρακολούθηση σειρών και ταινιών, η γιόγκα, η κηπουρική.
  • Παιχνίδι και δράσεις με τα παιδιά, όπως το μαγείρεμα, οι χειροτεχνίες, τα επιτραπέζια.
  • Εργασίες που μέχρι τώρα αναβάλλαμε λόγω φόρτου εργασίας και υποχρεώσεων, όπως η τακτοποίηση συρταριών, η διακόσμηση δωματίων, η επιλογή φωτογραφιών για τοποθέτηση σε άλμπουμ.
  • Επικοινωνία με συγγενείς, φίλους και γνωστούς μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου».
Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1726)

Σχετικά:

Κορονοϊός: Απαισιόδοξα σενάρια ανησυχούν τους ειδικούς στη Μεγάλη Βρετανία
Κορονοϊός και κλειστά σχολεία: Αλλαγές στη ζωή γονιών και παιδιών – «Παίζω Nintendo ατελείωτες ώρες»
Δέκα μύθοι για τον κορονοϊό που καταρρίπτουν οι επιστήμονες
Tags:
κοινωνικός περιορισμός, Μένουμε Σπίτι, μοναξιά, καραντίνα, φόβος, στρες, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK