ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (1747)
0 10
Βρείτε μας

Πόσο κινδυνεύει μια έγκυος να μολυνθεί; Και αν συμβεί αυτό, τι συνεπάγεται για την υγεία της μέλλουσας μαμάς και του εμβρύου; Αυτές είναι όλες οι έγκυρες πληροφορίες.

Μέσα στη νέα πανδημία του κορονοϊού, πέρα από τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους κάθε ηλικίας με χρόνια νοσήματα, ιδιαίτερα ανήσυχες είναι και οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη, που αναρωτιούνται πόσο απειλητική είναι η νέα κατάσταση για την υγεία, τόσο του εμβρύου όσο και τη δική τους. Έγκυροι φορείς λύνουν τις απορίες μας.

Πόσο κινδυνεύουν οι έγκυοι να μολυνθούν από τον κορονοϊό COVID-19;

Σύμφωνα με το βρετανικό Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων (RCOG), ο κορονοϊός, καθώς είναι ένας καινούριος ιός, δεν είναι ξεκάθαρο πώς επηρεάζει τις εγκύους. Η πλειονότητά τους αναμένεται να παρουσιάσει ήπια έως μέτρια συμπτώματα που θυμίζουν κρυολόγημα ή γρίπη. Σοβαρότητα συμπτώματα, όπως πνευμονία, φαίνεται να είναι πιο κοινά σε ηλικιωμένους, σε όσους έχουν επιβαρυμένο ανοσοποιητικό ή χρόνια νοσήματα. Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένοι θάνατοι εγκύων από τον κορονοϊό την παρούσα στιγμή. Αν, ωστόσο, είστε σε εγκυμοσύνη είστε πιο ευάλωτη σε λοιμώξεις από τις άλλες γυναίκες. Αν, μάλιστα, η εγκυμοσύνη συνυπάρχει με άλλες καταστάσεις, όπως άσθμα ή διαβήτης, ενδέχεται να παρουσιάσετε πιο σοβαρά συμπτώματα.

Σε περίπτωση που μια έγκυος νοσήσει, ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το έμβρυο;

Σύμφωνα με το RCOG δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να καταδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής ούτε για μετάδοση του COVID-19 από τη μέλλουσα μητέρα στο έμβρυο κατά την κύηση. Θεωρείται απίθανο ο COVID-19 να προκαλεί ανωμαλίες στο έμβρυο.

Στην Κίνα, έχουμε αναφορές για κάποιους πρόωρους τοκετούς από μητέρες με συμπτώματα κορονοϊού. Παραμένει ασαφές το αν αυτό ήταν συνέπεια του κορονοϊού ή αν η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε από τους γιατρούς λόγω των συμπτωμάτων της μητέρας. Η σχέση προωρότητας και κορονοϊού παραμένει υπό μελέτη.

Πώς μπορεί μια έγκυος να προστατευτεί από τον COVID-19;

Με τα ίδια μέτρα που λαμβάνει και ο γενικός πληθυσμός προστατεύεται η ίδια ενώ ταυτόχρονα περιορίζει τη διασπορά. Διαβάστε εδώ τις οδηγίες που δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και οι οποίες ανανεώνονται διαρκώς.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1747)

Σχετικά:

Κορονοϊός: Νέο ενημερωτικό βίντεο του ΕΟΔΥ για τις ευπαθείς ομάδες
Κορονοϊός: Έκκληση ΕΟΔΥ στους πολίτες για προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες
Κορονοϊός: Πώς θα αντιμετωπίσουμε τη μοναξιά της καραντίνας
Tags:
κίνδυνος, έγκυος, εγκυμοσύνη, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK