ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (1747)
0 0 0
Βρείτε μας

Μπορεί να μεταδοθεί ο κορονοϊός COVID-19 μέσα από το μητρικό γάλα; Μήπως είναι προτιμότερο να δώσω φόρμουλα του εμπορίου στο μωρό μου; Οι ειδικοί λύνουν τις απορίες μας.

Μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας και φόβου της πανδημίας, οι νέες μητέρες αρχίζουν να αμφισβητούν την ασφάλεια ακόμα και μιας τόσο φυσικής πράξης όσο ο θηλασμός. Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τη σχέση του με τον κορονοϊό

Μπορεί ο COVID-19 να μεταδοθεί μέσω του μητρικού γάλακτος;

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο κορονοϊός δεν έχει ανιχνευτεί μέχρι στιγμής σε δείγματα μητρικού γάλακτος. Οπότε σύμφωνα με τις έως τώρα, λίγες έστω, μελέτες δεν γνωρίζουμε αν οι νέες μητέρες με COVID-19 μπορούν να τον μεταδώσουν στο μωρό τους μέσω του θηλασμού.

Να θηλάσω αν είμαι θετική, ή υποπτεύομαι ότι είμαι θετική στον COVID-19;

Το μητρικό γάλα παραμένει η καλύτερη πηγή θρεπτικών στοιχείων για ένα μωρό, όπως απαντά το CDC. Ωστόσο, καθώς προς το παρόν δε γνωρίζουμε πολλά για τον COVID-19, το αν μια μητέρα θα αρχίσει ή θα συνεχίσει τον θηλασμό πρέπει να αποφασιστεί σε συνεννόηση με τον γιατρό και την οικογένειά της.

Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε ή υποψιάζεστε ότι έχετε μολυνθεί με τον COVID-19, πρέπει να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης ώστε να μην τον μεταδώσετε στο μωρό σας, όπως να πλένετε καλά τα χέρια σας προτού κρατήσετε το μωρό και να φοράτε προστατευτική μάσκα κατά τον θηλασμό. Αν χρησιμοποιείτε χειροκίνητη ή ηλεκτρική αντλία θηλασμού, πλύνετε καλά τα χέρια σας προτού την αγγίξετε ή προτού αγγίξετε τα μπιμπερό και ακολουθήστε σχολαστικά τις οδηγίες καθαρισμού μετά από κάθε χρήση. Αν υπάρχει η δυνατότητα αφήστε κάποιον άλλο, που δεν είναι ύποπτος για COVID-19, να ταΐσει το μωρό με μπιμπερό με το μητρικό γάλα που έχετε αντλήσει.

Να έχω επαφή με το μωρό μου αν είμαι θετική, ή υποπτεύομαι ότι είμαι θετική στον COVID-19;

Όπως απαντά το βρετανικό Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων (RCOG), αυτή είναι προσωπική επιλογή της μητέρας, εφόσον φυσικά το μωρό μετά τον τοκετό δεν παραμείνει σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Σύμφωνα με κάποιες αναφορές στην Κίνα, καλό είναι οι γυναίκες-επιβεβαιωμένα κρούσματα να παραμείνουν σε απόσταση από το μωρό τους για 14 μέρες. Ωστόσο, το RCOG επισημαίνει ότι αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη διατροφή του μωρού και στη ζωτική σχέση του με τη μητέρα. Επειδή κάθε περίπτωση είναι μοναδική, συζητήστε το θέμα με τον γιατρό σας και την οικογένειά σας ώστε, ζυγίζοντας κινδύνους και πλεονεκτήματα, να αποφασίσετε ποιο θα είναι το δικό σας, εξατομικευμένο πλάνο.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1747)

Σχετικά:

Κορονοϊός: Τι ισχύει για έγκυες που νοσήσουν
Κορονοϊός: Νέο ενημερωτικό βίντεο του ΕΟΔΥ για τις ευπαθείς ομάδες
Έρευνα: Πόση ώρα επιβιώνει στον αέρα ο κορονοϊός
Tags:
πανδημία, μετάδοση, μωρό, θηλασμός, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK