07:21 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός (2116)
0 12
Βρείτε μας

Ο γυναικολόγος Ευριπίδης Μαντούδης μίλησε στο Sputnik για τους πιθανούς κινδύνους του κορονοϊού COVID-19 κατά την κύηση και απάντησε στο ερώτημα αν μπορούμε να συνεχίσουμε να θηλάζουμε κανονικά.

Μέσα στον φόβο της πανδημίας του νέου κορονοϊού, μια ευχάριστη είδηση-ανάσα αισιοδοξίας κάνει σήμερα τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου. Στο Αττικό γεννήθηκε το πρώτο βρέφος από μητέρα θετική στον COVID-19 και είναι απολύτως υγιές. Παρόλο που ο γιατρός πραγματοποίησε τη γέννα φορώντας ολόσωμη στολή -«σαν αστροναύτης» όπως είπε στον ΣΚΑΪ- η έκβαση ήταν θετική. Τελικά, ποια είναι η σχέση του κορονοϊού με την κύηση και τον θηλασμό; Τι πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα εγκυμονούσες και λεχώνες; Ο Ευριπίδης Μαντούδης, FRCOG, γυναικολόγος Αναπαραγωγής και επιστημονικά υπεύθυνος MIYA Γέννημα IVF (www.gennima.com), μίλησε στο Sputnik λύνοντας τις απορίες μας.

Πόσο κινδυνεύουν οι έγκυοι να μολυνθούν από τον COVID-19;

«Από όλες τις έρευνες μέχρι τώρα, φαίνεται ότι οι εγκυμονούσες έχουν ακριβώς την ίδια πιθανότητα να μολυνθούν και δεν παρατηρείται κάποια σημαντική διαφορά από το γενικό πληθυσμό. Όμως, επειδή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ενδεχομένως να νοσήσουν πιο βαριά από το γενικό πληθυσμό. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να τις προφυλάξουμε με κάθε τρόπο!».

»Οι επίσημες οδηγίες από το κράτος ορίζουν ότι οι εγκυμονούσες πρέπει να απέχουν από την εργασία τους, να βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και να έρχονται σε επαφή με όσο το δυνατόν λιγότερο κόσμο. Τέλος, να επισκέπτονται το μαιευτήρα-γυναικολόγο τους όταν είναι απολύτως απαραίτητο και πάντα σε συνεννόηση μαζί του».

Σε περίπτωση που μολυνθεί μια γυναίκα σε εγκυμοσύνη, τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την υγεία της και την υγεία του εμβρύου;

«Εάν μια έγκυος έχει συμπτώματα κορονοϊού, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο ή τη μαία της για να τους συμβουλευτεί για το τι πρέπει να κάνει. Συστήνεται να ΜΗΝ επισκεφτεί το νοσοκομείο, εκτός και αν την προτρέψουν η μαία ή ο γυναικολόγος της.

»Όσον αφορά την υγεία της εγκύου, με βάση την εμπειρία που υπάρχει από παρόμοιες λοιμώξεις του αναπνευστικού από ιούς, αναμένουμε ότι θα έχει πιο έντονα συμπτώματα γιατί ούτως ή άλλως η ίδια η εγκυμοσύνη επιβαρύνει το αναπνευστικό και μειώνεται η ανοσολογική αντίδραση.

»Ως προς την υγεία του εμβρύου, αξίζει να αναφέρουμε μια πρόσφατη έρευνα στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό LANCET. Από 19 εγκύους που νόσησαν, σε καμία δεν φάνηκαν σημεία προσβολής των εμβρύων. Παρότι ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτή τη μελέτη είναι μικρός, αν συνδυάσουμε τα αποτελέσματα με την εμπειρία μας από άλλες παρόμοιες ιώσεις του αναπνευστικού, θα λέγαμε ότι έχουμε καθησυχαστικά δεδομένα.

»Βέβαια, έγινε γνωστό ότι ένα νεογέννητο στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό. Σε αυτή την περίπτωση, θεωρείται ότι ο ιός μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια του τοκετού ή αμέσως μετά και όχι διαμέσου του πλακούντα.

»Για να είμαστε ακριβείς, ακόμα δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες από κυήσεις μικρής ηλικίας, δηλαδή εγκύους στο 1ο τρίμηνο. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (European Society of Human Reproduction and Embryology, ESHRE) συστήνει να μη γίνονται προγραμματισμένες θεραπείες με εξωσωματική γονιμοποίηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για τις γυναίκες που έχουν ήδη υποβληθεί σε πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας και ωοληψία, προτείνεται η αναβολή της εγκυμοσύνης με κατάψυξη ωαρίων ή εμβρύων και μεταγενέστερη εμβρυομεταφορά.

»Με λίγα λόγια, οι εγκυμονούσες πρέπει να λαμβάνουν κάθε μέτρο προφύλαξης. Παρότι τα επιστημονικά δεδομένα είναι καθησυχαστικά προς το παρόν, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα και δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε με απόλυτα ασφάλεια για τις επιδράσεις του ιού στο στάδιο της εμβρυογένεσης (1ο τρίμηνο). Οι εγκυμονούσες σε πιο προχωρημένο στάδιο (2ο και 3ο τρίμηνο) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οι ίδιες, παρά το έμβρυο.

»Τέλος, για τις γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν σύντομα το Βασιλικό Κολλέγιο του Ηνωμένου Βασιλείου (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, RCOG) συστήνει ότι δε χρειάζεται να αλλάξει το πλάνο τοκετού (φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή) σύμφωνα με την εξατομικευμένη προσέγγιση και με βάση τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κύησης.

»Στη Κίνα, μερικά μωρά έχουν γεννηθεί πρόωρα από γυναίκες που έχουν βρεθεί θετικές στον κορωνοϊό ή είχαν λοίμωξη. Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό συνέβη επειδή ο γιατρός αποφάσισε να ξεγεννήσει το έμβρυο νωρίτερα επειδή η μαμά ήταν άρρωστη ή εάν ο κορονοϊός προκάλεσε πρόωρο τοκετό».

Αν έχουμε μολυνθεί ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε μολυνθεί από τον COVID-19, μπορούμε να θηλάσουμε; Αν ναι, ποια μέτρα προφύλαξης θα πάρουμε;

«Η μετάδοση του κορονοϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται σε περιπτώσεις στενής επαφής μέσω των σταγονιδιών του αναπνευστικού που παράγονται όταν ένας μολυσμένος άνθρωπος βήξει ή φταρνιστεί. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία πως ο ιός μεταφέρεται στο μητρικό γάλα.

»Αν υπάρχει μόνο η υποψία μόλυνσης και μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα του τεστ για τον κορονοϊό, συστήνεται να συνεχιστεί ο θηλασμός, αλλά με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης (μάσκα, σωστό πλύσιμο των χεριών, γάντια κ.λπ.) προκειμένου να αποφύγουμε τη μετάδοση από τη μητέρα στο νεογνό.

»Αν χρειαστεί να διαχωριστεί η θηλάζουσα από το νεογνό, π.χ. σε περίπτωση που νοσήσει η μητέρα, τότε συστήνεται η συνέχιση του θηλασμού έστω με θήλαστρο. Με αυτό τον τρόπο η μητέρα συνεχίζει να παρέχει τα αντισώματα που αναπτύσσονται στο ανοσοποιητικό της στο έμβρυο και το προστατεύει. Η διακοπή του θηλασμού και η έναρξη του ξένου γάλακτος δε θεωρείται ενδεδειγμένη πρακτική και ο θηλασμός ενθαρρύνεται.

»Σε κάθε περίπτωση, πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη το στρες που προκύπτει από το διαχωρισμό της μητέρας από το μωρό της, τόσο για την ίδια όσο και για το νεογνό».

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
μωρό, έμβρυο, θηλασμός, εγκυμοσύνη, γυναικολόγος, COVID-19, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK