ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 0 0
Βρείτε μας

Οι ειδικοί δίνουν συμβουλές απολύμανσης για να προστατευτείτε από την πανδημία του κορονοϊού COVID-19 – και να προστατεύσετε τους αγαπημένους σας.

Αν για οποιονδήποτε λόγο είναι απαραίτητο μέσα στη πανδημία του κορονοϊού να βγείτε από το σπίτι, είτε για να πάτε στη δουλειά είτε για να επισκεφτείτε το φαρμακείο της γειτονιάς, πρέπει να είστε πιο σχολαστικοί από ποτέ στα μέτρα προσωπικής υγιεινής που παίρνετε – τα οποία περιλαμβάνουν και την απολύμανση των ρούχων που θα φορέσετε έξω.

Αμέσως μετά την επιστροφή σας στο σπίτι λοιπόν, το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε, αφού πλύνετε τα χέρια σας, είναι να βγάλετε τα ρούχα που φορούσατε έξω και να τα βάλετε στο πλυντήριο, όπως συμβουλεύει το αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία (σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της ετικέτας που συνοδεύει κάθε ύφασμα).

Σε περίπτωση που δεν βάλετε αμέσως τα ρούχα στο πλυντήριο αλλά τα αφήσετε στον κάδο άπλυτων, καλό είναι να απολυμάνετε και τις εσωτερικές επιφάνειες του κάδου. Εναλλακτικά, αντί να ρίξετε τα ρούχα όπως είναι στον κάδο, μπορείτε προηγουμένως να τα τοποθετήσετε σε μια πάνινη τσάντα, που επίσης θα πλύνετε στο πλυντήριο.

Υπάρχουν ρούχα «ασφαλή» στον κορονοϊό;

Τα καλά νέα όσον αφορά τα ρούχα, όπως επισημαίνει ο Τσαρλς Γκέρμπα, καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, είναι ότι οι κορονοϊοί (στην οικογένεια των οποίων ανήκει και ο COVID-19) μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα από σκληρές επιφάνειες, όπως το ανοξείδωτο ατσάλι, παρά από μαλακές, όπως το ύφασμα. Ενδεικτικά, τα υφάσματα μεταφέρουν μόλις το 1% των ιών στους οποίους εκτίθενται, ποσοστό που στην περίπτωση του ανοξείδωτου ατσαλιού εκτοξεύεται στο 70%.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι πρέπει να εφησυχάσουμε, δεδομένου μάλιστα ότι, για την ώρα, δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τον χρόνο επιβίωσης του COVID-19 σε μαλακές επιφάνειες. Αυτό που υποθέτουν, πάντως, οι ειδικοί, είναι ότι τα συνθετικά υφάσματα διατηρούν για περισσότερο χρόνο ζωντανούς τους παθογόνους μικροοργανισμούς, γι’ αυτό αν πρέπει να βγείτε έξω, προτιμήστε ρούχα και αξεσουάρ από βαμβακερά και άλλα φυσικά υλικά που αναπνέουν.

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)

Σχετικά:

Κορονοϊός: Μπορούν τα γάντια να μας προστατεύσουν;
Πώς θα σταματήσουμε να αγγίζουμε συνέχεια το πρόσωπό μας – Πρακτικές συμβουλές
Οκτώ σημεία του σπιτιού που ξεχνούν να καθαρίσουν ακόμα και οι πιο σχολαστικοί
Tags:
μέτρα προστασίας, προστασία, πανδημία, μετάδοση, ρούχα, απολύμανση, COVID-19, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK