07:35 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
0 10
Βρείτε μας

Σύμφωνα με μια viral συμβουλή, η συστηματική κατανάλωση νερού σκοτώνει τον νέο κορονοϊό στέλνοντάς τον στα οξέα του στομάχου. Τι απαντούν σε αυτόν τον ισχυριμό οι γιατροί;

Ανάμεσα στις αμφιλεγόμενες συμβουλές προστασίας από τον COVID-19 που τις τελευταίες μέρες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου είναι να πίνουμε συνέχεια νερό. Το επιστημονικοφανές επιχείρημα που τη συνοδεύει λέει ότι με αυτό τον τρόπο ο νέος κορονοϊός κατεβαίνει μέσα από τον οισοφάγο στο στομάχι, όπου καταστρέφεται από τα οξέα του.

Όμως, οι ειδικοί έχουν διαφορετική γνώμη. Όπως σχολίασε στο BBC η κλινική επιδημιολόγος Καλπάνα Σαπαμπάθι, από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου: «Αυτό είναι τόσο απλοϊκό, που δεν μπορώ καν να το διανοηθώ».

Η ίδια συνεχίζει εξηγώντας ότι οι λοιμώξεις συχνά εμφανίζονται αφού εκτεθούμε σε χιλιάδες έως και εκατομμύρια παθογόνα σωματίδια, επομένως ακόμα και αν καταφέρουμε να «στείλουμε» μερικά στο στομάχι, δεν θα έχουμε σπουδαία αποτελέσματα. «Μέχρι να φτάσουν στο στομάχι, πιθανότατα θα υπάρχουν και στα ρουθούνια, για παράδειγμα» σχολιάζει. Ή μπορεί η μετάδοση να μην ξεκινήσει από το στόμα αλλά από τα ρουθούνια ή τα μάτια, οπότε να μην έχει κανένα νόημα το «ξέπλυμα» του στόματος.

Για την ακρίβεια, η μετάδοση του νέου κορονοϊού γίνεται κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού, από τα χιλιάδες μικροσκοπικά σωματίδια που εκτοξεύονται στον αέρα αφού ο φορέας βήξει ή φτερνιστεί. Αλλά ακόμα και αν ένα από αυτά τα σωματίδια φτάσει στο στομάχι, πιθανότατα δεν θα καταστραφεί αμέσως: Όταν ένας άλλος κορονοϊός, ο Mers, είχε κάνει την εμφάνισή του το 2012, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι είναι «αξιοσημείωτα ανθεκτικός» στα οξέα που αναπτύσσονται στο στομάχι μετά το φαγητό. Παρατήρησαν ότι, παρά τα οξέα, εκείνος ο κορονοϊός είχε καταφέρει να εποικίσει το γαστρεντερικό σύστημα.

Το παραπάνω συμπέρασμα δεν είμαστε ακόμα σίγουροι αν ισχύει για τον COVID-19, αλλά δεδομένου ότι σε κάποιους ασθενείς προκαλεί συμπτώματα όπως διάρροια και ναυτία, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να επηρεάσει και το -αφιλόξενο- περιβάλλον του γαστρεντερικού συστήματος.

Η Σαπαμπάθι καταλήγει ότι η ίδια η συστηματική κατανάλωση νερού δεν ενέχει κινδύνους, αλλά αν εσφαλμένα βασιστούμε σε αυτήν για την προστασία μας από τον κορονοϊό και εφησυχάσουμε, τότε μπορεί όντως να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας.

Έτσι, οι κύριες οδηγίες παραμένουν ο περιορισμός στο σπίτι και το συστηματικό πλύσιμο των χεριών.

Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)

Σχετικά:

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό χεριών
Δέκα μύθοι για τον κορονοϊό που καταρρίπτουν οι επιστήμονες
Πώς θα σταματήσουμε να αγγίζουμε συνέχεια το πρόσωπό μας – Πρακτικές συμβουλές
Tags:
νερό, πανδημία, COVID-19, μέτρα προστασίας, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK