16:32 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
0 0 0
Βρείτε μας

Ένας ιός κατασκευασμένος σε εργαστήριο, ένα σατανικό σχέδιο που επινόησε ο Μπιλ Γκέιτς, μια γενετική μετάλλαξη που προκάλεσε η τεχνολογία 5G είναι ανάμεσα στα σενάρια που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο για τον COVID-19.

Από τότε που ξέσπασε η πανδημία, έχει γραφτεί ότι ο ιός κατασκευάστηκε σε εργαστήριο, ότι είναι ένα σατανικό σχέδιο του Μπιλ Γκέιτς ή της φαρμακοβιομηχανίας, ότι οφείλεται σε γενετική μετάλλαξη που προκάλεσε η τεχνολογία 5G. Ακόμα και η μπίρα Corona έπεσε θύμα της διαδικτυακής παραφιλολογίας, σταματώντας προσωρινά την παραγωγή της. Οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν στη διάρκεια της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με έναν ερευνητή του Πανεπιστημίου Σίτι του Λονδίνου.

Από τη λέπρα μέχρι τον COVID-19

Συγκεκριμένα, όπως έγραψε ο Νίκολας Γκίλοτ σε νέο άρθρο στο The Conversation, όταν το 1918 η ισπανική γρίπη έφτασε στην Αμερική, κυκλοφόρησε η φήμη ότι ήταν τα γερμανικά υποβρύχια που διέσπειραν τον ιό. Παλαιότερα, στην πανούκλα που είχε πλήξει το Μιλάνο, το 1630, δύο πολίτες είχαν βασανιστεί και εκτελεστεί καθώς είχαν βρεθεί στο στόχαστρο του κόσμου, ως αποτέλεσμα του πανικού και της διάδοσης μιας σειράς λαϊκών προλήψεων.

Πηγαίνοντας ακόμα παλαιότερα, ο Ιταλός ιστορικός Κάρλο Γκίνσμπουργκ σε μελέτη του για τη μαγεία γράφει επίσης για τη δίωξη Εβραίων και λεπρών στη Γαλλία του 14ου αιώνα, που θεωρίες συνωμοσίας τούς ήθελαν να συνεργάζονται για να μολύνουν πηγάδια και να διασπείρουν τη λέπρα στους Χριστιανούς, σκοτώνοντάς τους μαζικά. Ένα μοτίβο που αναπαράγεται, όπως υπενθυμίζει ο Γκίλοτ, σε σύγχρονα δημοφιλή σενάρια περί βιολογικών όπλων με ιούς.

Γιατί όμως οι θεωρίες συνωμοσίας διασπείρονται σαν μικρόβια σε περιόδους πανδημίας; Ο ερευνητής σχολιάζει ότι σε τέτοιες εποχές παγκόσμιας κρίσης επικρατεί μια μετα-αποκαλυπτική ατμόσφαιρα, η αίσθηση ότι έρχεται το τέλος του κόσμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1523, σε μια έξαρση της πανούκλας στη Φλωρεντία, ενώ οι εύποροι κάτοικοι δραπέτευσαν από την πόλη, όσοι έμειναν πίσω, κυρίως από τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, προσπάθησαν να ερμηνεύσουν όλα όσα ζούσαν με διάφορους πιθανούς και απίθανους τρόπους. Όπως έγραφε ο Μακιαβέλι, αυτόπτης μάρτυρας του γεγονότος: «Πολλοί αναζητούν την αιτία πίσω από αυτή τη δοκιμασία, κάποιοι λένε ότι μάς απειλούν οι προβλέψεις των αστρολόγων, άλλοι ότι την είχαν προβλέψει προφήτες…. Όλοι συμπεραίνουν ότι δεν μας απειλεί μόνο η πανούκλα, αλλά και άπειρες ακόμα μάστιγες».

Σήμερα, συνεχίζει ο Γκίλοτ, κάποιοι θρησκόληπτοι ερμηνεύουν την πανδημία σαν έναν οιωνό ότι έρχεται η μέρα της Αποκάλυψης. Όμως δεν είναι μόνο αυτοί που ενδίδουν στη συγκεκριμένη θεωρία.

Ο κόσμος αλλάζει για πάντα

Στα μέσα του εικοστού αιώνα, μετά τον εφιάλτη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και με την απειλή μιας πυρηνικής καταστροφής, ο Ιταλός ανθρωπολόγος Ερνέστο ντε Μαρτίνο είχε προτείνει τον όρο «πολιτισμική αποκάλυψη» για να περιγράψει την αίσθηση της ανθρωπότητας ότι μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδος φτάνει στο τέλος της.

Μια τέτοια «πολιτισμική αποκάλυψη» ζούμε τώρα, καθώς γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι μετά τον νέο κορονοϊό θα έχουμε αφήσει πίσω μας τον παλιό κόσμο για να μεταβούμε σε μια νέα πραγματικότητα. «Από την καραντίνα γινόμαστε οι θεατές μιας καταστροφής που ξεδιπλώνεται, υπογραμμίζοντας την ευθραυστότητα του κόσμου που θεωρούσαμε μέχρι τώρα δεδομένο και της δικής μας ύπαρξης μέσα σε αυτόν» γράφει χαρακτηριστικά ο Γκίλοτ.

Φόβος και παράνοια

Η αίσθηση ότι όλα γύρω μας καταρρέουν ενώ εμείς τα παρακολουθούμε αβοήθητοι προκαλεί δυσβάστακτο άγχος. Τότε, παρανοϊκές σκέψεις βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν και είναι εύκολο να νιώσουμε ότι έχουμε πέσει θύματα κάποιας συνωμοσίας. Αυτό που βιώνουμε, ουσιαστικά, είναι μια υπαρξιακή κρίση, η οποία γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορη από την απομόνωση της καραντίνας, την αίσθηση ότι έχουμε αποκοπεί από την κοινότητά μας. Τότε, σαν κρατούμενοι σε κελί απομόνωσης, είναι εύκολο να ενδώσουμε στην παράνοια, ιδιαίτερα όταν αυτή «υποδαυλίζεται από κυνικούς πολιτικούς» κατά τον Γκίλοτ.

Σε αντίθεση με τη θρησκευτική ερμηνεία της Αποκάλυψης, η κοσμική εκδοχή της, όπως συναντάται σε πολλές θεωρίες συνωμοσίας, δεν φέρει καμία εξιλέωση. Αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας κουβαλούν μια αίσθηση προδοσίας και αδυναμίας, ότι έχουμε γίνει έρμαια σατανικών δυνάμεων, στην οποία είναι εύκολο να ενδώσουμε αυτή την περίοδο. Ανήμποροι, με τον κόσμο κάτω από τα πόδια μας να καταρρέει, η μόνη καθησυχαστική σκέψη, σύμφωνα με τον ερευνητή, είναι η ιδέα ότι αυτό που ζούμε τώρα δεν αποτελεί μια αγωνία δίχως τέλος αλλά πως θα οδηγήσει σε μια νέα αρχή.

Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)

Σχετικά:

Καραντίνα: Πώς ο Ισαάκ Νεύτων άλλαξε τον κόσμο στη διάρκεια της πανούκλας
Κορονοϊός: Πώς η πανδημία θα αλλάξει τη ζωή μας χωρίς επιστροφή
Κορονοϊός: Ο κινηματογράφος δεν θα είναι ο ίδιος μετά την πανδημία - Η νέα πραγματικότητα
Tags:
πανώλη, πανούκλα, πανδημία, ισπανική γρίπη, Μπιλ Γκέιτς, 5G, COVID-19, θεωρία συνωμοσίας, καραντίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK