06:47 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Είναι μια ανέξοδη τεχνική, που μπορούμε να εφαρμόσουμε μέσα στο σπίτι. Έχει όμως αποτέλεσμα; Και αν ναι, τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε για να πάρουμε κυριολεκτικά μια ανάσα μέσα στην πανδημία του COVID-19;

Η πιο ανέξοδη και ίσως η πιο απλή (από την άποψη ότι δεν απαιτεί εξοπλισμό) τεχνική διαχείρισης του στρες είναι η αναπνοή. Όσο φυσική όμως και αυτονόητη κι αν είναι αυτή η λειτουργία, πολλοί από εμάς δεν έχουμε μάθει να τη χρησιμοποιούμε προς όφελός μας. Αυτή την περίοδο, της καραντίνας και του αυξημένου άγχους λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, είναι μια ευκαιρία να εντρυφήσουμε σε τεχνικές της που θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε την κατάσταση - και να βελτιώσουμε συνολικά την ψυχική και σωματική υγεία μας.

«Η αναπνοή είναι ένα μαγικό εργαλείο που “ξεγελά” το σώμα μας για να αισθανθεί πιο ήρεμο, πιο χαλαρό, ή με περισσότερη ενέργεια» επιβεβαιώνει η Κατ Φάραντς, δασκάλα γιόγκα, σε σχετικό αφιέρωμα της βρετανικής Vogue. «Μπορούμε με αυτήν να αλλάξουμε τη διάθεση, τη σωματική μας κατάσταση, καθώς και το πώς ανταποκρινόμαστε σε γεγονότα».

Ο μηχανισμός λειτουργίας της αναπνοής; «Επιβραδύνοντάς την ενεργοποιούμε το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, που είναι το αντίθετο από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα – το οποίο συνδέεται με την κατάσταση στρες “fight or flight”» όπως εξηγεί η Φιόνα Λαμπ, κλινική υπνοθεραπεύτρια στην Κλινική Χέιλ. «Δεν μπορούμε να βρισκόμαστε ταυτόχρονα και στις δύο καταστάσεις, οπότε ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό σύστημα, ουσιαστικά, ελέγχουμε την ανταπόκρισή μας στο στρες και χαλαρώνουμε το σώμα και το πνεύμα μας».

Παρόλο που οι σχετικές έρευνες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, τα μέχρι τώρα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη δράση της αναπνοής σε εγκεφαλικές και σωματικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, μελέτη που διεξήγαγε το Κολλέγιο Τρίνιτι στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο τρόπος με τον οποίο αναπνέουμε επηρεάζει τη χημεία του εγκεφάλου μας και μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής μας.

Αγχολυτική αναπνοή: Οι συμβουλές των ειδικών

Ανάμεσα στα πιο κοινά λάθη που ίσως κάνουμε μέχρι σήμερα είναι να παίρνουμε υπερβολικά γρήγορες ανάσες, καθώς και υπερβολικά ρηχές – από το στήθος και όχι από την κοιλιά μας. Πώς μπορούμε να τα διορθώσουμε;

  • Να αναπνέουμε από τη μύτη. Αντικαθιστώντας την αναπνοή από τη μύτη με εκείνη από το στόμα, κατεβάζουμε ρυθμούς, όπως συμβουλεύει ο Ρίτσι Μπόστοκ, δημιουργός της εφαρμογής Flourish που μας καθοδηγεί σε τεχνικές αναπνοής.
  • Να προσπαθούμε να αναπνέουμε από την κοιλιά και όχι από το στήθος. Η γρήγορη, ρηχή αναπνοή από το στήθος ενδείκνυται για σύντομα χρονικά διαστήματα και όχι για 24 ώρες το 24ωρο. Μάλιστα, μπορεί να συντελέσει σε πόνους στις περιοχές του αυχένα, των ώμων και της πλάτης. Προσπαθούμε λοιπόν να αναπνέουμε πιο συνειδητά και πιο βαθιά, από την κοιλιά.
  • Να μετράμε τον χρόνο. Σύμφωνα με μια τεχνική αναπνοής για χαλάρωση, και οι εισπνοές μας και οι εκπνοές γίνονται από τη μύτη και καθεμία διαρκεί έξι δευτερόλεπτα. «Επαναλαμβάνετε αυτό τον κύκλο για τρία λεπτά ή και περισσότερο, αν μπορείτε» συμβουλεύει ο Μπόστοκ. Αν τα έξι δευτερόλεπτα μάς δυσκολεύουν, μπορούμε να ξεκινήσουμε από μια μικρότερη διάρκεια, π.χ. των τριών ή τεσσάρων δευτερολέπτων, και σταδιακά να την παρατείνουμε.

Παρόλο που το άγχος μας δεν θα «εξατμιστεί» με τη μία, ακόμα και τρία λεπτά βαθιάς αναπνοής αρκούν για να δούμε διαφορά. Ακόμα καλύτερα, μπορούμε να τα συνδυάσουμε με ένα online πρόγραμμα γιόγκα ή διαλογισμού, που θα βρούμε εντελώς δωρεάν σε διάφορα κανάλια fitness στο YouTube.

 

Σχετικά:

Πάσχα σε καραντίνα: Πώς θα ζήσουμε την ατμόσφαιρα χωρίς να βγούμε από το σπίτι;
Κορονοϊός: Γιατί σε κάθε πανδημία οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας;
Καραντίνα: Πώς θα επικοινωνήσουμε με φίλους και συναδέλφους αν το τηλέφωνο μας προκαλεί άγχος;
Tags:
άσκηση, διαλογισμός, γιόγκα, αναπνοή, COVID-19, κορονοϊός, πανδημία, στρες, άγχος, φόβος, καραντίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK