16:37 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
0 0 0
Βρείτε μας

Με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, το εύλογο ερώτημα που γεννιέται στους γονείς είναι τι κάνουν με τα παιδιά και πότε η μάσκα, αντί να προστατεύσει, μπορεί να απειλήσει την υγεία τους.

Η τελευταία σύσταση -και υποχρεωτικό μέτρο, από 4 Μαΐου- είναι να φοράμε όλοι μάσκα σε κλειστούς χώρους. Τι γίνεται όμως με τις οικογένειες; Από ποια ηλικία τα παιδιά φορούν μάσκα και τι πρέπει να προσέξουμε; Μια παιδίατρος, η Δρ Ρέιτσελ Θόρντον, καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Τζονς Χόπκινς, απαντά ότι η χρήση της προορίζεται για παιδιά άνω των 2 ετών, αφού προηγουμένως φυσικά συζητήσουμε μαζί τους με απλό τρόπο για τη χρησιμότητά της και λύσουμε τις απορίες τους. Για αρχή όμως η ειδικός λύνει τις απορίες των γονιών, σε ένα πολύ πρακτικό άρθρο στους Los Angeles Times.

Τι πρέπει να προσέξουμε στην εφαρμογή μάσκας σε παιδιά άνω των 2 ετών;

Το βασικό μέλημα είναι να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας, για οποιονδήποτε λόγο – αν, για παράδειγμα, παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών αντιμετωπίζουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα ή έχουν κινητικές δυσκολίες και δεν είναι σε θέση να αφαιρέσουν τη μάσκα μόνα τους, όπως προειδοποιεί η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία. Σε διαφορετική περίπτωση, φοράμε στα παιδιά μια παιδική υφασμάτινη μάσκα με τέλεια εφαρμογή, αφού πλύνουμε τα χέρια μας.

Τα παιδιά φορούν μάσκα και σε μια οικογενειακή βόλτα;

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συμβουλεύει τη χρήση μάσκας σε περιστάσεις όπου δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί η ενδεδειγμένη απόσταση των δύο μέτρων, γι’ αυτό άλλωστε στη χώρα μας καθίσταται υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους. Εφόσον ένα παιδί μπορεί να τηρήσει αυτή την απόσταση σε εξωτερικό χώρο, δεν χρειάζεται να φορέσει μάσκα. Η παιδίατρος τονίζει, ωστόσο, ότι ακόμα και με τη χρήση μάσκας είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να τηρούμε τον κανόνα της απόστασης, για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης του COVID-19.

Πώς θα πείσουμε με ηρεμία ένα μικρό παιδί να φορέσει μάσκα;

  • Καταρχήν, ενώ του μιλάμε για τον κορονοϊό και τα μέτρα προστασίας προσπαθούμε να είμαστε κι εμείς ήρεμοι και απαντάμε στις ερωτήσεις του με υπομονή και με τρόπο κατάλληλο προς την ηλικία του. (Μπορούμε επίσης να επιστρατεύσουμε ένα από τα σχετικά βιβλία που θα βρούμε δωρεάν online ή κάποιο βιντεάκι από το YouTube.)
  • Όπως με κάθε νέα συνήθεια στην οποία προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά, έτσι και με τη χρήση μάσκας τηρούμε με συνέπεια τη ρουτίνα, αφήνοντάς τους ωστόσο το χρονικό περιθώριο να εξοικειωθούν, ανάλογα και με την ηλικία τους, στη νέα εμπειρία.
  • Δεν θεωρούμε δεδομένο ότι το παιδί μας θα αντιδράσει άσχημα στη χρήση μάσκας. Του παρουσιάζουμε την ιδέα και το ρωτάμε τι πιστεύει. Ίσως να του αρέσει, π.χ., να φοράει μια μάσκα με το αγαπημένο του σχέδιο ή χρώμα – σαν τους σούπερ ήρωες που θαυμάζει. Παρόλο που δεν είναι απαραίτητο να τη φοράει μέσα στο σπίτι, μπορούμε να αρχίσουμε τις δοκιμές από εκεί, ώστε μέχρι να βγει έξω να την έχει συνηθίσει.
  • Μπορούμε να φτιάξουμε μάσκες προστασίας στο σπίτι, ιδανικά αρκετές για να χαρίσουμε και σε άλλους. Έτσι, τα παιδιά νιώθουν πιο χρήσιμα και τους δίνεται η ευκαιρία να βοηθήσουν τους άλλους.
  • Κάποια παιδιά ενώ φορούν μάσκα έχουν την τάση να αγγίζουν συχνότερα το πρόσωπό τους. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως το καλύτερο θα ήταν να αποφύγουμε τη χρήση της όπου δεν είναι απολύτως απαραίτητη, γιατί οι κίνδυνοι ενδέχεται να ξεπερνούν τα πιθανά οφέλη.

Ποιο είδος μάσκας είναι το πιο κατάλληλο για παιδιά;

Τόσο το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων όσο και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, όπως απαντά η παιδίατρος, συνιστούν υφασμάτινες μάσκες. Εξαίρεση αποτελούν περιπτώσεις παιδιών με χρόνιες ασθένειες, όπως ανοσοκατασταλτικές ή σοβαρές αναπνευστικές. Τότε, ο παιδίατρος θα μας δώσει εξειδικευμένες οδηγίες για τη χρήση μάσκας.

Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)

Σχετικά:

Υποχρεωτική μάσκα προστασίας στα ΜΜΜ: Έλεγχοι στην είσοδο
Όταν η μάσκα είναι πιο σημαντική από την πάνα: Πώς προστατεύονται τα μωρά από τον κορονοϊό
Πώς φτιάχνω υφασμάτινη μάσκα στο σπίτι χωρίς ράψιμο σε 1' λεπτό - Βίντεο
Tags:
COVID-19, πανδημία, μέτρα ασφαλείας, κορονοϊός, παιδιά, παιδί, αυτοσχέδια μάσκα, μάσκα προστασίας, μάσκα προσώπου, μάσκα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK