16:30 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Σε ποιους επιστημονικούς φορείς μπορούμε να ανατρέχουμε για να ενημερωνόμαστε για ό,τι νέο για την πανδημία της COVID-19, αποφεύγοντας τις παγίδες των fake news; Ποιες διαδικτυακές διευθύνσεις προτείνει μια ειδικός;

Ενώ η πανδημία του νέου κορονοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη, βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από ένα πλήθος ειδήσεων για την COVID-19, κάποιες από τις οποίες μπορεί να προκαλέσουν αβάσιμο πανικό ή να μας δώσουν παραπλανητικές, έως και επικίνδυνες κατευθύνσεις, που υπονομεύουν την ατομική και δημόσια υγεία.

Ζητήσαμε λοιπόν από τη Δρα Χριστίνα Κατσιάρη, -αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας-Ρευματολογίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Κλινική Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας- να μοιραστεί μαζί μας τις αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης στις οποίες παραπέμπει τους ασθενείς της, για να αποφεύγουν τις παγίδες των fake news και των θεωριών συνωμοσίας που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο:

  • «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization, WHO) συγκεντρώνει το σύνολο των πληροφοριών. Παράλληλα δημοσιεύει συμβουλές για το κοινό και απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα
  • Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC), όπως και το αντίστοιχο κέντρο στις ΗΠΑ Centers for Disease Control and Prevention, CDC).
  • Επίσης, διεθνούς φήμης πανεπιστήμια προσφέρουν σοβαρή πληροφόρηση, όπως το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Coronavirus Resource Center, 2020).
  • Κυρίως όμως πρέπει να συμβουλευόμαστε τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)
  • Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω σχετικά με τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα (π.χ., με χρόνια συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία, με διαβήτη ή κακοήθεια), οι οποίοι πρέπει να ενημερώνονται από τις επιστημονικές εταιρείες που σχετίζονται με αυτά. Οι συγκεκριμένοι φορείς παίζουν κεντρικό ρόλο στη συνεχή καθοδήγηση των ασθενών, οι οποίοι συνήθως χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή και πιο ειδικές πληροφορίες. Οι σύλλογοι των ασθενών μπορεί επίσης να αποτελέσουν σημαντικό συνεκτικό κρίκο μεταξύ των γιατρών και των ασθενών και δίαυλο μετάδοσης αξιόπιστων πληροφοριών». 

Σχετικά:

Κορονοϊός: Γιατί σε κάθε πανδημία οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας;
Οι πιο δημοφιλείς θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό: Οι προφητείες, το 5G και άλλα μαργαριτάρια
Γιατί οι θεωρίες συνωμοσίας μεταδίδονται με μεγαλύτερη ταχύτητα από τον κορονοϊό;
Tags:
χρόνια νοσήματα, παραπληροφόρηση, ΕΟΔΥ, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, fake news, COVID-19, πανδημία, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK