10:41 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Λέγεται ότι όχι μόνο ομορφαίνουν το περιβάλλον μας, αλλά επιπλέον ενεργούν κάπως σαν «ιονιστές»: μύθος ή αλήθεια; Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε μια πρόσφατη, μεγάλη επιστημονική μελέτη.

Είναι γνωστό ότι τα φυτά απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα μέσα από τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Με αυτή τη λογική, οι γλάστρες που έχουμε στο σπίτι μας βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα; Τι απαντά η επιστήμη;

Το 1989 η NASA είχε διεξαγάγει μια μελέτη που κατέληγε στο εξής συμπέρασμα: «Τα φυτά εσωτερικού χώρου σε συνδυασμό με ενεργά φίλτρα άνθρακα φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας του αέρα εσωτερικού χώρου διά της απομάκρυνσης οργανικών ρύπων». Στην πραγματικότητα όμως η ποιότητα του αέρα φαινόταν να βελτιώνεται μόνο κάτω από πολύ συγκεκριμένες, τεχνητές συνθήκες, οι οποίες απείχαν από εκείνες του σπιτιού μας: Τα φυτά της NASA είχαν τοποθετηθεί σε ειδικά κοντέινερ και μεγάλωναν με ενεργό άνθρακα.

Επιπλέον, εκείνη η μελέτη εξέταζε τη δράση των φυτών πάνω σε τρεις συγκεκριμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους (ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν εκατοντάδες) και σε απομονωμένους θαλάμους (ενώ ένα σπίτι υποδέχεται διαρκώς αέρα π.χ. από τον πολυσύχναστο δρόμο που περνάει μπροστά του).

Κηπουρική: Τα αληθινά οφέλη

Ένα απλό σύστημα εξαερισμού ανανεώνει τον αέρα κάθε μία ώρα. Για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα σε ένα μικρό γραφείο (τύπου 3 επί 5) πρέπει να τοποθετήσουμε χιλιάδες γλάστρες με φυτά. Ακόμα και να υπήρχε ο αντίστοιχος διαθέσιμος χώρος, τότε θα αντιμετωπίζαμε άλλα προβλήματα όπως τα πολύ υψηλά επίπεδα υγρασίας.

Πάντως μια δημοσίευση που έγινε το 2019, στην επιθεώρηση «Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology», μετά από ανασκόπηση σε δώδεκα μελέτες και σχεδόν 2.000 φυτά, αποφάνθηκε ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού.

Είναι γεγονός, απελευθερώνουν οξυγόνο κατά τη φωτοσύνθεση, αλλά όχι σε επαρκείς ποσότητες για να έχουμε αποτέλεσμα στην ατμόσφαιρα του σπιτιού μας. Ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί γύρω στα 550 λίτρα οξυγόνου τη μέρα και για να παραχθεί αυτή η ποσότητα από τα φυτά θα έπρεπε να έχουμε μια συνολική αύξηση της μάζας των φυτών κατά 3,75 κιλά την ημέρα. Αυτή η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί στη βλάστηση ενός πάρκου ή ενός δάσους, αλλά σε καμία περίπτωση π.χ. με πέντε ή και δέκα γλάστρες εσωτερικού χώρου.

Κανένας δεν μπορεί πάντως να αμφισβητήσει άλλα οφέλη της κηπουρικής, για παράδειγμα το γεγονός ότι ομορφαίνει το σπίτι μας, ότι μας κινητοποιεί σωματικά και, γιατί όχι, μας προσφέρει έστω και στοιχειώδεις πρώτες ύλες για τη μαγειρική, όπως φρέσκα βότανα. Αλλά αν θέλουμε να πάρουμε οξυγόνο, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε θα ήταν μάλλον να πάμε μια βόλτα στο δάσος.

Σχετικά:

Από μάσκες μέχρι έπιπλα και παιχνίδια: Τι κάνουμε με τα «δύσκολα» απορρίμματα;
Πολυαγαπημένο μου ψυγείο: Μυστικά για την κατάψυξη που ούτε φανταζόσασταν
Τηλε-εργασία: Γιατί μπορεί να μας λείπουν οι καθημερινές μετακινήσεις στο γραφείο;
Tags:
NASA, φωτοσύνθεση, ανανέωση αέρα, ατμόσφαιρα, σπίτι, οξυγόνο, γλάστρα, κηπουρική, φυτά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK