05:21 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ένας ειδικός τολμά να προβλέψει το μέλλον της ανθρωπότητας, που φαίνεται να ανήκει σε άλλες γωνιές του Γαλαξία: Κάποια στιγμή, ο πλανήτης Γης δεν θα μας «χωράει» πλέον.

Η ποικιλία και η πολυπλοκότητα της ζωής στη Γη είναι εκπληκτική: υπολογίζεται ότι ο πλανήτης μας φιλοξενεί γύρω στα οκτώ εκατομμύρια είδη, από τα φύκια μέχρι τους ελέφαντες, τα οποία εξελίχθηκαν από ένα και μοναδικό κύτταρο που έκανε την εμφάνισή του πριν από περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Τι επιφυλάσσει όμως το μέλλον για την ανθρωπότητα και τους υπόλοιπους εκπροσώπους της γήινης πανίδας και χλωρίδας;

Ο αριθμός των διαφορετικών ειδών στον πλανήτη μας αυξάνεται εδώ και 250 εκατομμύρια χρόνια – ακόμη και οι μαζικές εξαφανίσεις του παρελθόντος, όπως εκείνη των δεινοσαύρων, υπήρξαν προσωρινές, όπως απαντά ο Μάθιου Γουίλς, καθηγητής Εξελικτικής Παλαιοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, σε άρθρο του στο The Conversation. Αυτή τη στιγμή όμως, προσθέτει ο ειδικός, βρισκόμαστε στις απαρχές της έκτης μαζικής εξαφάνισης ειδών, η οποία προκαλείται από τον άνθρωπο, χωρίς εμφανή σημάδια επιστροφής. Μιας εξαφάνισης που θα «διαγράψει τα αποτελέσματα εκατομμυρίων ετών εξέλιξης» επισημαίνει ο ειδικός.

Και τι γίνεται με εμάς τους ανθρώπους; Κινδυνεύουμε ως είδος, π.χ. από μια πανδημία όπως ο νέος κορονοϊός; «Είμαστε υπερβολικά πολυάριθμοι, εξαπλωμένοι και προσαρμοστικοί για να αντιμετωπίζουμε σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης στο προσεχές μέλλον. Είναι πολύ πιο πιθανό να επεκταθούμε σε άλλους πλανήτες, κατασκευάζοντας κατοικήσιμες βιόσφαιρες» απαντά.

Ίσως, μάλιστα, στις εξερευνήσεις του Διαστήματος συναντήσουμε, κάποτε, εξωγήινες μορφές ζωής. Σύμφωνα με μια εξίσωση που πρότεινε ο αστρονόμος Φρανκ Ντρέικ, ο Γαλαξίας μας φιλοξενεί δέκα πολιτισμούς αρκετά υψηλής ευφυΐας ώστε να είμαστε σε θέση, μια μέρα, να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Ας ελπίσουμε μόνο σε αυτή τη «Στενή Επαφή Τρίτου Τύπου» κανένα από τα δύο μέρη να μην έχει κυριαρχικές διαθέσεις.

Σχετικά:

Wood wide web: Τα δέντρα «μιλούν» ανταλλάσσοντας πληροφορίες μέσα από ένα μυστηριώδες δίκτυο μυκήτων
Ταξίδι στο κέντρο του γαλαξία μας: Δείτε τα συμπαντικά θαύματα μέχρι στα πέρατα του Milky Way
Αυτό είναι το τελευταίο γεύμα ενός δεινοσαύρου που πέθανε 110 εκατ. χρόνια πριν - Βίντεο
Tags:
εξωγήινη ζωή, εξωγήινοι, γαλαξίας, δεινόσαυρος, εξαφάνιση, ανθρώπινο είδος, άνθρωπος, εξέλιξη, Γη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK